Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο προβληματισμός και η επόμενη μέρα – Το Σαββατοκύριακο η συγκρότηση του πολιτικού φορέα όσων αποχώρησαν

ΣΥΡΙΖΑ: Ο προβληματισμός και η επόμενη μέρα – Το Σαββατοκύριακο η συγκρότηση του πολιτικού φορέα όσων αποχώρησαν

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε όλες τις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τις αντικαταστάσεις στελεχών του κόμματος του και ανάδειξη νέας ηγετικής ομάδας, στις διεργασίες που θα γίνουν στο συνέδριο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης αναβάθμισε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό κέντρο όπου σε αυτό μετέχουν μεταξύ άλλων η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο Παύλος Πολάκης.

Στελέχη δηλαδή απ’ όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι ο ίδιος ότι δεν έχει ταμπού με την κριτική που του ασκούν κάποιοι από αυτούς.

Στην συνεδρίαση το μοναδικό τζαρτζάρισμα που υπήρξε ήταν ανάμεσα στον Διονύση Τεμπονέρα και τον Νίκο Παππά. Ο Διονύσης Τεμπονέρας στην ομιλία του αναφερόμενος με έντονο τρόπο στο αφορολόγητο τόνισε: «πως η θέση μας για αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, είναι προβληματική, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων θα πληρώσουν ξανά το μάρμαρο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επιμείνουμε στη φορολόγηση του πολύ μεγάλου πλούτου (ενέργεια, σούπερ μάρκες, φαρμακοβιομηχανία, μεταφορές κατασκευές, τράπεζες). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της απεργίας για να αυξηθούν οι μισθοί».

Στην αναφορά του αυτή αντέδρασε ο Νίκος Παππάς ο οποίος απευθυνόμενος στον Διονύση Τεμπονέρα του είπε: «εγώ εφαρμόζω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην διαμόρφωση του οποίου συμμετείχες και εσύ».

Ζητούν να παραδώσουν τις έδρες

Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη ανέφερε ότι οι βουλευτές που έφυγαν θα πρέπει να παραδώσουν τις έδρες του, λέγοντας ότι «υπάρχουν και ιστορικά και πολιτικά παραδείγματα βουλευτών που φεύγοντας παρέδωσαν την έδρα τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ευρωβουλευτές, και για τον κ. Κούλογλου, και τον κ. Κόκκαλη, αλλά και για τον κ. Παπαδημούλη που έχει και πολιτική εμπειρία και ιστορική γνώση για το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Ο καθείς και η κάθε μία θα κριθούν από τον κόσμο και την ιστορία».

Οι αποχωρήσεις των στελεχών της Έφης Αχτσιόγλου και των «6+6» προκάλεσαν πάντως ιδιαίτερο προβληματισμό στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είπε ότι «προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου».

Ακόμα αναφερόμενος στα διαδικαστικά θέματα τα οποία προέκυψαν από την αποχώρηση των στελεχών της Έφης Αχτσιόγλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς».

Καταλήγοντας μάλιστα τόνισε ότι «δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις».

Τα στοιχεία των αποχωρήσεων

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου από τα 150.000 μέλη που ψήφισαν στις εκλογές 1000 μέλη έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν από το κόμμα ενώ από την ΚΕ από τα συνολικά 302 στελέχη έχουν αποχωρήσει τα 102.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον -11 βουλευτές καθώς η κίνηση της Έφης Αχτσιόγλου και οι «6+6» άφησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 36 βουλευτές ενώ παράλληλα έβαλαν τις βάσεις για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα.

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη απέδιδαν πάντως την κίνηση αυτή σε προσωπικά κίνητρα λέγοντας ότι «είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία».

Συνεδριάζουν τα στελέχη που αποχώρησαν

Εν τω μεταξύ τα στελέχη που αποχώρησαν αποφάσισαν να συνεδριάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να αποφασίσουν το όνομα του νέου πολιτικού φορέα αλλά και τις θέσεις που θα πάρουν τα στελέχη της νέας κίνησης.

Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ενώ όλα δείχνουν ότι επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Η Έφη Αχτσιόγλου θα συμβάλει στην διαμόρφωση του νέου φορέα χωρίς ωστόσο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις