Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας προσπαθεί να ξανακερδίσει τους συνταξιούχους

Η χθεσινή (06.07.2022) συζήτηση στην Βουλή αν ανέδειξε κάτι σε σχέση με την αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον πρωθυπουργό, αυτό είναι σίγουρα το συμπέρασμα ότι πέρα από την μεσαία τάξη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να επαναπροσεγγίσουν τους συνταξιούχους.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε σε αυτή την κοινωνική ομάδα, την οποία πίστευε ότι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου –που επιβλήθηκε τα χρόνια των μνημονίων-  ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους είχε χάσει οριστικά.

Η ιστορία με τα αναδρομικά άνοιξε ωστόσο -θεωρούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης – μια πόρτα επαναπροσέγγισης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση.

«Θα ξεκινήσω από το θέμα που απασχολεί τους απόμαχους του μόχθου, τους συνταξιούχους, που τους εξαπατήσατε προεκλογικά» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό  πως «τους εξαπατήσατε και 2η φορά μετά την εκλογή σας, όταν λέγατε να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά. Τώρα τους λέτε ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα πάρουν τα αναδρομικά. Τώρα δίνετε πάλι υποσχέσεις, ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Αυξήσεις δεν θα δουν 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι».

Ο Αλέξη Τσίπρας επιμένοντας το θέμα τόνισε ότι:

  • Τους εξαπατήσατε δεύτερη φορά, τότε που έλεγε ο κ. Πέτσας να μην κάνουν προσφυγές, θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.
  • Αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, τώρα τους λέτε θα τα πάρουν μόνο όσοι έκαναν  προσφυγή.
  • Αντί να απολογηθείτε για αυτό, ήρθατε πάλι να τους εξαπατήσετε δίνοντας ακόμη μία φορά υποσχέσεις. 1.1.23 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την εισφορά; Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 12.000 ευρώ και η εισφορά για αυτούς είναι 2,2%. Δηλαδή όσοι είναι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε δεν θα πάρουν τίποτα. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.
  • Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις, αλλά αυξήσεις θα δουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν 1,2 εκατ. Συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά. Πανηγυρίζετε δηλαδή για αύξηση 4% σε κάποιους συνταξιούχους ενώ το κόστος της ενέργειας είναι 200% πάνω.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει»

Στο πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να προσκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποκλείσουν κάθε σενάριο συνεργασίας με την ΝΔ, τονίζοντας ότι «όσοι θέλουν μία προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν κάθε σενάριο συγκυβέρνησης».

Επέμεινε ακόμα στο ότι «η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας»   επισημαίνοντας πως το κόμμα του κάνει ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ κι όχι διμέτωπο.

«Εμείς, για να δώσω μία απάντηση στο ΚΙΝΑΛ και τις άλλες δυνάμεις, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, αλλά μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει προτού η βλάβη καταστεί ανήκεστος» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χάλκινη εθνική ομάδα πόλο: Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι, θερμά συγχαρητήρια
«Σας ευχαριστούμε!», καταλήγει στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός για την ιστορική διάκριση της εθνικής πόλο ανδρών να κατακτήσει το πρώτο της μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης 8
Λευκός καπνός στην αυλαία του Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς - Συμβιβασμός στο παρά 1' της ρήξης Χαρίτση και Σακελλαρίδη
Με 16 ψηφοδέλτια κατά, 20 λευκά και όλα τα άλλα υπέρ, πέρασε η απόφαση, που προβλέπει συμφωνία σε προσανατολισμό λαϊκού μετώπου, το οποίο ήταν και το ζητούμενο για την πλευρά Χαρίτση
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της τελευταίας ημέρας του Προγραμματικού Συνεδρίου της Νέας Αριστεράς 15
Εκατό μεταρρυθμίσεις και έργα σε 24 τομείς «έδειξε» ο απολογισμός του 2025 και ο προγραμματισμός του 2026
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιστρέψει σε «θετική ατζέντα» και να φέρει στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης το κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις
Μέγαρο Μαξίμου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι αντιπαράθεση αλλά συνεννόηση με τους συμμάχους μας – Να διατηρήσουμε διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ, που το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται, αλλά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 25
Γιώργος Γεραπετρίτης: Αναφαίρετο δικαίωμα τα 12 ναυτικά μίλια – Η Ελλάδα θα επιλέξει πότε θα το ασκήσει
«Συζητούμε με την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου που εκκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια, αλλά θέματα κυριαρχίας δεν αποτελούν μέρος του διαλόγου αυτού»
Γιώργος Γεραπετρίτης 19