Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας προσπαθεί να ξανακερδίσει τους συνταξιούχους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας προσπαθεί να ξανακερδίσει τους συνταξιούχους

Η χθεσινή (06.07.2022) συζήτηση στην Βουλή αν ανέδειξε κάτι σε σχέση με την αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον πρωθυπουργό, αυτό είναι σίγουρα το συμπέρασμα ότι πέρα από την μεσαία τάξη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να επαναπροσεγγίσουν τους συνταξιούχους.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε σε αυτή την κοινωνική ομάδα, την οποία πίστευε ότι μετά τον νόμο Κατρούγκαλου –που επιβλήθηκε τα χρόνια των μνημονίων-  ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους είχε χάσει οριστικά.

Η ιστορία με τα αναδρομικά άνοιξε ωστόσο -θεωρούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης – μια πόρτα επαναπροσέγγισης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση.

«Θα ξεκινήσω από το θέμα που απασχολεί τους απόμαχους του μόχθου, τους συνταξιούχους, που τους εξαπατήσατε προεκλογικά» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό  πως «τους εξαπατήσατε και 2η φορά μετά την εκλογή σας, όταν λέγατε να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά. Τώρα τους λέτε ότι μόνο όσοι έκαναν προσφυγή θα πάρουν τα αναδρομικά. Τώρα δίνετε πάλι υποσχέσεις, ότι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Αυξήσεις δεν θα δουν 1 έως 1,2 εκατ. συνταξιούχοι».

Ο Αλέξη Τσίπρας επιμένοντας το θέμα τόνισε ότι:

  • Τους εξαπατήσατε δεύτερη φορά, τότε που έλεγε ο κ. Πέτσας να μην κάνουν προσφυγές, θα τα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.
  • Αφού τους πετσοκόψατε τα αναδρομικά, παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, τώρα τους λέτε θα τα πάρουν μόνο όσοι έκαναν  προσφυγή.
  • Αντί να απολογηθείτε για αυτό, ήρθατε πάλι να τους εξαπατήσετε δίνοντας ακόμη μία φορά υποσχέσεις. 1.1.23 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Ποιοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την εισφορά; Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 12.000 ευρώ και η εισφορά για αυτούς είναι 2,2%. Δηλαδή όσοι είναι κάτω από 1.000 ευρώ σύνταξη, από την εξαγγελία που κάνατε δεν θα πάρουν τίποτα. Το 66% των συνταξιούχων της χώρας παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.
  • Ισχυριστήκατε ότι θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις, αλλά αυξήσεις θα δουν 1 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ δεν θα δουν 1,2 εκατ. Συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά. Πανηγυρίζετε δηλαδή για αύξηση 4% σε κάποιους συνταξιούχους ενώ το κόστος της ενέργειας είναι 200% πάνω.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει»

Στο πολιτικό επίπεδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να προσκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποκλείσουν κάθε σενάριο συνεργασίας με την ΝΔ, τονίζοντας ότι «όσοι θέλουν μία προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να αποκλείσουν κάθε σενάριο συγκυβέρνησης».

Επέμεινε ακόμα στο ότι «η χώρα μπορεί να έχει προοδευτική κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής. Μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας»   επισημαίνοντας πως το κόμμα του κάνει ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ κι όχι διμέτωπο.

«Εμείς, για να δώσω μία απάντηση στο ΚΙΝΑΛ και τις άλλες δυνάμεις, εμείς δεν κάνουμε διμέτωπο αγώνα, αλλά μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει προτού η βλάβη καταστεί ανήκεστος» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις