Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενες ημέρες θα είναι μοιραίες για την πανδημία και την οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραίες για την πανδημία και την οικονομία θα είναι οι επόμενες ημέρες λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκφράζουν φόβους για τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικονομία εξ’ αιτίας του μηνιαίου lockdown  .

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι με τα νέα μέτρα ο πρωθυπουργός ομολογεί την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης εδώ και οχτώ μήνες.

«Αφού δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, έρχεται με καθυστέρηση και ενώ η κατάσταση σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει βγει εκτός ελέγχου να ανακοινώσει περιοριστικά» μέτρα ανέφεραν χαρακτηριστικά.

“Η αναστολή των χειρουργείων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση”

Οι ίδιοι άνθρωποι σχολίαζαν μάλιστα την εντολή περί αναστολής του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων λέγοντας ότι «αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Χωρίς ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του προσωπικού που τις λειτουργεί για να μην «πετάξουν λεφτά», όπως είπε με θράσος ο κ. Πέτσας πριν ένα μήνα, τώρα η κυβέρνηση ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. 

Ο κ. Μητσοτάκης όσο καιρό αυτοθαυμαζόταν, αρκέστηκε σε χειροκροτήματα για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα ήδη στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του και σε πολλές περιοχές να μην μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε κρούσματα κορονοϊού όσο και σε άλλα περιστατικά. 

Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το «εσωτερικό lockhdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Κινδυνεύουμε ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία να αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα» αναφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προτείνουν

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν: 

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών
  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ
  • Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ
  • Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται ακόμα και στους λόγους που η πανδημία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σήμερα λέγοντας πως «με πάνω από 1.500 κρούσματα τη μέρα και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται ήδη στα όριά του ο κ. Μητσοτάκης μιλά για «πόλεμο», αλλά δεν είπε κουβέντα για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ενιαία πρωτόκολλα, για άμεσες προσλήψεις γιατρών, για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, για συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ, για τους μαζικούς εργασιακούς χώρους που ελλείψει ελέγχων έχουν γίνει φορέας υπερμετάδοσης του ιού και φυσικά για τους χώρους λατρείας υπό το φόβο του πολιτικού κόστους. 

Πάνω από όλα όμως, δεν είπε κουβέντα για τις δημόσιες συγκοινωνίες που κάθε μέρα πάνω από 1 εκατ. πολίτες στοιβάζονται σαν σαρδέλες για να πάνε στις δουλειές τους, την ώρα που 270 οχήματα κάθονται στα αμαξοστάσια και υπουργοί του έχουν αποσπασμένους οδηγούς λεωφορείων στα υπουργικά τους γραφεία».

“Τέλος Σεπτέμβρη η κυβέρνηση έδινε συγχαρητήρια για την Θεσσαλονίκη”

Σε ότι αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη λένε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση εμφανιζόταν να επιχαίρει γιατί στην συμπρωτεύουσα  τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά και σήμερα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη .

«Πώς είναι δυνατόν, εν μέσω πολέμου με τον κορονοϊό -όπως τον αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης- να μη γίνονται επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ, ή οι οδηγοί μέσων μεταφοράς να παραμένουν αποσπασμένοι σε κυβερνητικά γραφεία», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου  Νάσος Ηλιόπουλος

 Όσον αφορά τα εργασιακά, τόνισε ότι «το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι απάντηση στην πανδημία, αλλά μία ακόμη πανδημία». «Όταν σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία, να διαλύσει το οκτάωρο, όταν έχει κάνει κανόνα την αναστολή των συμβάσεων εργασίας ή όταν καταργεί ουσιαστικά την Επιθεώρηση Εργασίας και όταν ψηφίζει αυτόν τον πτωχευτικό κώδικα, που οδηγεί σε μαζικές εξώσεις εν μέσω πανδημίας, τότε είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης».

«Η κυβέρνηση φαίνεται τελικά ότι δε δίνει μάχες με όρους πολέμου, δίνει επικοινωνιακές, προπαγανδιστικές μάχες και τα αδιέξοδα της πολιτικής της τα πληρώνει η κοινωνία», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις