Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα βλέμματα στην Αχτσιόγλου – Οι νέες ισορροπίες μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας»

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα τα βλέμματα στην Αχτσιόγλου – Οι νέες ισορροπίες μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας»

Αφορμή και όχι η αιτία φαίνεται πως ήταν το δημοψήφισμα για τις διαγραφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς το Σαββατοκύριακο άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τους διαφωνούντες και πλέον οι πρώτοι αποχωρήσαντες βουλευτές είναι γεγονός.

Η «Ομπρέλα» μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσαν με επιστολή τους την αποχώρηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νωρίτερα, είχε αποχωρήσει και ο Στέφανος Τζουμάκας. Ωστόσο, ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Έφη Αχτσιόγλου παρέμειναν στο κόμμα παρά το γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου αποχώρησαν μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη αφήνοντας αιχμές. 

Μάλιστα, η επιστολή της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας της ήταν ιδιαίτερα καυστική, καθώς έκανε λόγο για alt right – ακροδεξιές – πρακτικές από τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας διεμήνυσε πως παραμένει στο κόμμα χωρίς να δίνει λευκή επιταγή.

Όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην Έφη Αχτσιόγλου, αφού μπορεί να παραμένει – με παρενθέσεις – στο κόμμα, αλλά κανείς δε γνωρίζει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της μετά και την αποχώρηση Τσακαλώτου, ενώ η ομάδα της Αχτσιόγλου ανάγεται πια ως το κυρίαρχο ρεύμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του απάντηση την Κυριακή ζήτησε τις έδρες πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα, λέγοντας πως εκλέχθηκαν στις «πλάτες του Αλέξη Τσίπρα».

Ωστόσο και οι δύο διεμήνυσαν πως δεν παραδίδουν τις έδρες τους.

Η Πέτη Πέρκα είπε πως «έχω νωπή εντολή να υπηρετήσω την περιοχή μου με το πρόγραμμα της ριζοσπαστική Αριστεράς. Αυτός που έχει μετακινηθεί από αυτή τη γραμμή είναι ο νέος πρόεδρος και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως: «Εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα συνεχίσω να το κάνω».

Νέες ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται νέες εύθραυστες ισορροπίες και ομαδοποιήσεις. Από τη μια πλευρά η ομάδα των νεοπροεδρικών, με εκπροσώπους όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θοδώρα Τζάκρη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Νίκος Παππάς.

Στον αντίποδα, σε βασικό κορμό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται η ομάδα Αχτσιόγλου, που περιλαμβάνει τους Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ με αυτούς συντονίζεται και ο ανεξάρτητος Διονύσης Τεμπονέρας.

Οι εξελίξεις στην κεντρική επιτροπή φαίνεται να διαμορφώνουν και μια νέα ομάδα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

 

Ποιοι είναι οι προεδρικοί κύκλοι

Οι αναφορές στους προεδρικούς κύκλους πάντως προκάλεσαν σχόλια στο διαδίκτυο, καθώς ο κ. Κασσελάκης είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν εκπροσωπείται από κύκλους.

«Δεν έχω κανένα εγωισμό μπροστά στο κοινό καλό. Λένε στα κανάλια για προεδρικούς, νεοπροεδρικούς, 6+6 και άλλους. Σας το λέω ξεκάθαρα μια και καλή. Δεν υπάρχει δικός μου στενός κύκλος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις