Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Τσίπρα για τους 150 παρά τις ενστάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση Τσίπρα για τους 150 παρά τις ενστάσεις

Άνοιγμα στην κοινωνία εν’ όψη του 3ου συνεδρίου, που θα γίνει στις 24-27 Φεβρουαρίου θα επιδιώξει, να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου τα στελέχη του να μιλήσουν με τους πολίτες για τα προβλήματα τους, αναδεικνύοντας τα θέματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τρίμηνη καμπάνια (Νοέμβριος – Ιανουάριος) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  «ο πρόεδρος και τα στελέχη θα επισκεφθούν όλες τις περιφέρειες της χώρας οργανώνοντας εκδηλώσεις και συζητήσεις εντείνοντας την αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη».

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η μία καμπάνια που αφορά την ακρίβεια και την προώθηση του αιτήματος για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Η δεύτερη έχει να κάνει με την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα, τα οποία θα πάρουν μέρος στις προσυνεδριακές και, κάποιοι, στις συνεδριακές διαδικασίες.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε μάλιστα χωρίς αντιπαραθέσεις ούτε καν ψηφοφορίες τα εξής:

  • Η νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το συνέδριο θα έχει 250 μέλη έναντι 150 που έχει η σημερινή.
  • Οι 50 εξ’ αυτών θα προέρχονται από την διεύρυνση, δηλαδή από τους “συμμάχους” που συμπράττουν με τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2019.
  • Οι σύνεδροι θα είναι 5.000. Η πρόταση του κ. Τσίπρα για αριστίνδην συμμετοχή 150 προσώπων συνάντησε ενστάσεις από την εσωκομματική ομάδα “ομπρέλα” (“53” κλπ) τόσο στο Πολιτικό Συμβούλιο την Πέμπτη όσο και χθες (24.10.2021), ωστόσο ουδείς την αμφισβήτησε με αίτημα για ψηφοφορία.

Οι “αριστίνδην” σύνεδροι θα είναι προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό χώρο που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δραστηριοποιούνται κοινωνικά ή επαγγελματικά.

Με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ

Στο περιθώριο της συνεδρίασης το θέμα των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απασχόλησε τα μέλη της ΚΕ  καθώς οι διαδικασίες των δύο κομμάτων θα εξελίσσονται παράλληλα.

Μάλιστα από το βήμα της συνεδρίασης  ο Νίκος Μπίστης ανέφερε  χαρακτηριστικά, ότι το δίλημμα που θα τεθεί με ένταση το επόμενο διάστημα στους οπαδούς του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να είναι «ή με εμάς ή με τη ΝΔ που κινείται ακροδεξιά».

Ο Πάνος Σκουρλέτης με δήλωση του ανέφερε πάντως ότι: «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια εποχή με νέες προκλήσεις, όπου παλιά και νέα προβλήματα ζητούν μετ´ επιτάσεως βιώσιμες απαντήσεις. Την ίδια στιγμή, η προοπτική διεξαγωγής των επόμενων εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής θέτει κάθε πολιτική δύναμη προ των ευθυνών της. Θα υπάρξει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία με αριστερό – προοδευτικό πρόσημο; Θα στηριχθεί μια τέτοια προοπτική μέσα από μια αξιόπιστη προγραμματική πρόταση; Θα συμβάλει ο καθένας από τη μεριά του, με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε πολιτικής δύναμης και με ισότιμους όρους, στο να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική μείωσης των ανισοτήτων, απάντησης στην κλιματική κρίση και υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών;

Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι μεγάλος και η συνολική απάντηση που θα επιχειρήσει να δώσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η νέα του ηγεσία μέσα από το συνέδριο, θα κρίνει πολλά. Ή θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία  αυτού  του χώρου, πιο κοντά στις ιστορικές του παραδόσεις ή θα τον ωθήσει στο να ακολουθήσει την οδό της πλήρους  δορυφοριοποίησής  του σε σχέση με την Ν.Δ. Σύντομα θα γνωρίζουμε».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις