Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης το να μην στηρίξει τους εργαζόμενους

ΣΥΡΙΖΑ

«Μη διανοηθεί η κυβέρνηση να ξαναβάλει τη χώρα σε (μνημονιακή) περιπέτεια, όπως αυτή από την οποία μόλις βγήκαμε», με αυτή την φράση έδωσε το στίγμα της σημερινής ενημέρωσης στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Είπε ακόμα ότι “η  άρνηση της ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας με ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, είναι καθαρά πλέον ζήτημα πολιτικής βούλησης”.

Στην ενημέρωση που έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης στους πολιτικούς συντάκτες μαζί με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, επισημάνθηκε ότι αναγνωρίζουν την αξία της δημόσιας περίθαλψης και ότι «είναι ευκαιρία να γίνει μία μακροπρόθεσμη ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και όχι μιας χρήσης».

“Αδιανόητο το να πληρώνουν την κρίση εργαζόμενοι και συνταξιούχοι”

Ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασε την χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ό οποίος είπε  ότι « η υποχρεωτική μείωση του μισθού των βουλευτών είναι λαϊκισμός» λέγοντας: ότι «Λαϊκισμός  και ανευθυνότητα είναι να παρουσιάζεις τους γιατρούς και τους νοσηλευτές ως ήρωες και να μην έχεις κάνει τίποτα για να τους στηρίξεις.»

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι είναι αδιανόητο και αυτή την κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι  γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει  προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

“Στον ΣΥΡΙΖΑ βάζουμε πλάτη”

Σε ότι αφορά το «βάζουμε πλάτη» που έχει πει κατ επανάληψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του βάζει πλάτη στα προβλήματα που αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία.

«Σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί υπέρ των προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας και υπήρξε το κόμμα εκείνο που με τον πιο εμφατικό τρόπο ζήτησε να τηρηθούν τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε: Σας θυμίζω επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς, εγκαίρως, πήρε την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός Παρατηρητηρίου για την πανδημία, το οποίο με συστηματικό τρόπο καταγράφει τις προτεραιότητες που προκύπτουν στην καθημερινότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας.

Υπενθυμίζω, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε εκείνη η πολιτική δύναμη στη χώρα μας που υπερασπίστηκε και θωράκισε το δημόσιο σύστημα υγείας, τον κύριο πυλώνα της σημερινής μεγάλης μάχης, όταν στελέχη της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης ζητούσαν ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών γιατί δήθεν “πλεονάζουν”.

Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε ακόμα στα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την διαφαινόμενη οικονομική κρίση που θα χτυπήσει την  χώρα μετά την λήξη της καραντίνας.

“Να τονωθεί η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους”

« Η μόνη δυνατότητα για να απορροφηθούν οι κραδασμοί στην οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι να τονωθεί άμεσα η ρευστότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ   και συνέχισε :

 Η κοινωνία χρειάζεται οριζόντια μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης σήμερα, ώστε να μπορέσει να δώσει από καλύτερες θέσεις τις μάχες του αύριο.

Και οι δυνατότητες πλέον υπάρχουν. Προκύπτουν από την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, από το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η συλλογική προσπάθεια του λαού μας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το διεθνές παράδειγμα των προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας που υλοποιούνται σε μια σειρά από χώρες αυτή τη στιγμή που μιλάμε και έχουν ως στόχο την αξιοπρέπεια και την ευημερία των εργαζόμενων και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Εάν λοιπόν η κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα ρότα και δεν προχωρήσει σε ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους τώρα, τότε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ότι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία.

 Ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε τις  6 που κάνει γι αυτό το θέμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.:

  1. Να προχωρήσει η πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους, ώστε και η αγοραστική τους δύναμη να διατηρηθεί για την επομένη της κρίσης και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν εν μέσω πλήρους υποχώρησης της δραστηριότητάς τους. Χώρες της ΕΕ που επιδοτούν έως και το 100% των μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία πράττουν το αυτονόητο, για να μη βρεθούν με στρατιές εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδων νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί την εργασία, επιδοτεί την ανεργία και την αναστολή συμβάσεων.
  2. Να άρει την αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, να νομοθετήσει πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
  3. Να σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να εμπαίζει του ελεύθερους επαγγελματίες και να προχωρήσει στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  4. Να σχεδιάσει επίσης ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και όχι το απολύτως ανεπαρκές πρόγραμμα του 1 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί στο 0,5% του ΑΕΠ.
  5. Να παρατείνει τώρα η κυβέρνηση την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είναι αδιανόητο να λέμε “μένουμε σπίτι” –και ορθώς το λέμε βεβαίως– και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τα σπίτια δανειοληπτών και φυσικών προσώπων που χάνουν το εισόδημά τους λόγω ακριβώς αυτής της κρίσης.
  6. Να προχωρήσει σε καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω αυτής της μεγάλης κρίσης.

Μέτρα για την κατάσταση στην Υγεία

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός  κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων. «Πρέπει να προστατεύσουμε  τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή χωρίς καμία έκπτωση για να μπορούν να προστατεύσουν στη συνέχεια εμάς τους υπόλοιπους» σημείωσε και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υγειονομικών με τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας. Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ  έκανε λόγο για καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Εκτός από την ανακοίνωση του αριθμού ων κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων, να υπάρχει αναλυτική εικόνα του αριθμού των γιατρών και των νοσηλευτών που προσλαμβάνεται αλλά και των επιπλέων κλινών που προστίθενται ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα μπορεί στις προσλήψεις» συνέχισε ο Ανδρέας  Ξανθός και κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να υπάρχει μία ακριβής εικόνα. Όπως είπε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, συχνά ανακοινώνονται αριθμοί που είναι στο στάδιο έγκρισης και όχι σε αυτό της ανάληψης ευθύνης.

“Κρίσιμο θέμα τα διαγνωστικά τεστ”

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα διαγνωστικά τεστ, τα οποία χαρακτήρισε πολύ κρίσιμο θέμα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι πρέπει να έχουν σε αυτά πρόσβαση άνθρωποι που πραγματικά το χρειάζονται. Μέχρι στιγμής, είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κεντρικό πλαίσιο και κεντρικά κριτήρια από το υπουργείο Υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν στρεβλώσεις.

Ο πρώην υπουργός Υγείας επισήμανε το θέμα των ευάλωτων ομάδων, τονίζοντας ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με το «μένουμε στο σπίτι». «Διαβιούν σε ΚΥΤ χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες. Χρειάζεται γρήγορη αποσυμφόρηση και μεταφορά σε αξιοπρεπείς συνθήκες» τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως κρατούμενους, άστεγους, ηλικιωμένους σε γηροκομεία και ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς Ρομά, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέχει προστασία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις