Τρίτη, 5 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικός ελιγμός και… “σύμπλευση” με το ΚΚΕ!

ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Μια σημαντική απόφαση πάρθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων. Τι θα κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε πολιτικό ελιγμό αποφάσισε να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό, τι αφορά την ψήφο των αποδήμων, όπως αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 18.10.2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ… πάει με το ΚΚΕ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αναλυτική συζήτηση που έγινε στην Κουμουνδούρου, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η θέση του ΚΚΕ σε ό, τι αφορά την ψήφο των ομογενών, ιδιαίτερα στο ζήτημα που αφορά στον χρόνο που θα πρέπει κάποιος να διαμένει στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ στην πρόσφατη συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής στην Βουλή, αλλά και με βάση τα όσα είπε ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει θέσει ως “χρονικό ορίζοντα” περίπου τα 30 χρόνια.

«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το «δίκαιο του αίματος. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια– θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα», είχε πει χαρακτηριστικά ο ΓΓ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος μετά την συνάντηση στο Μαξίμου.

Στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκε ακόμα το θέμα του εκλογικού νόμου, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στου κομματικούς και προεδρικούς και δεν υπήρξε καμία ένταση.

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης έτσι ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα.

Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις