Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ… πολυφωνικός! Χρυσόγονος: “Δικτάτορας ο Κάστρο”! Συρμαλένιος: “Μας εμπνέει” [vid]

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τον Φιντέλ Κάστρο εξέφρασαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος. Στη μέση ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το ταξίδι του στην Κούβα.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, δημιουργήθηκαν και δύο… στρατόπεδα. Αυτό των θαυμαστών του, που του πιστώνουν την απελευθέρωση της Κούβας και την “γέννηση” ενός παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και αυτό των επικριτών του, που του “χρεώνουν” δικτατορικές πρακτικές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδειξε εξ’ αρχής σε ποιό από τα δύο συντάσσεται, αφού ταξίδεψε στην Κούβα και εκφώνησε λόγο υπέρ του Φιντέλ Κάστρο.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχουν… διχογνωμίες. Κι αυτό διότι δύο προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος και ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, εκφράζουν απόψεις που είναι… η μέρα με τη νύχτα!

Ο Κώστας Χρυσόγονος μίλησε σήμερα το πρωί στην τηλεοπτική εκπομπή “Σαββατοκύριακο με δράση”, στον ΣΚΑΪ και χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο “δικτάτορα“! Συγκεκριμένα τόνισε: “Ήταν μια αντιφατική φυσιογνωμία ο εκλιπών ο Φιντέλ Κάστρο. Επαγγέλθηκε την κοινωνική απελευθέρωση για τις καταπιεσμένες κοινωνικές μάζες της χώρας του, ηγήθηκε της ανατροπής ενός δικτατορικού καθεστώτος, κατέληξε όμως να γίνει και ο ίδιος δικτάτορας και μάλιστα να κληροδοτήσει την εξουσία στον αδελφό του ιδρύοντας έτσι μια μίνι δυναστεία“.

Δείτε το βίντεο

 

Η… άλλη όψη

Ο Νίκος Συρμαλένιος, αντιθέτως, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζει πώς η κουβανική επανάσταση αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαούς που προσδοκούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, μέλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει, επίσης, τη σημασία της παρουσίας, εκεί, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αντιπροσωπείας, ποιο μήνυμα εστάλη μέσα από τον λόγο του Έλληνα πρωθυπουργού σε όλη την ανθρωπότητα. Κάθε αγώνας, προσθέτει ο Ν. Συρμαλένιος, εμπεριέχει δυσκολίες, νίκες και συμβιβασμούς.

Μάλιστα, για την επίσκεψη αυτή στην Κούβα σημείωσε: “Οι εικόνες που μας μένουν από την επίσκεψη αυτή στην Αβάνα είναι η συγκλονιστική συγκέντρωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης, στη μεγάλη πλατεία της Επανάστασης, μια τεράστια πλατεία. Κάτω από το Ηρώο του Χοσέ Μαρτί και με φωτισμένα τα πρόσωπα του Τσε αλλά και του Καμίλο Σιενφουέγος, του τρίτου ηγέτη της επανάστασης. Παρουσία δεκάδων ηγετών από όλες τις χώρες του κόσμου, ένα πολύ μεγάλο πλήθος, που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο κόσμου, με συνεχείς επευφημίες, χειροκροτήματα και συνθήματα υπέρ της επανάστασης και της παντοτινής παρουσίας του Φιντέλ Κάστρο ως ηγέτη της επανάστασης του κουβανικού λαού. Όλα αυτά ήταν για μας ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, ιστορικό γεγονός, όπως φυσικά για όλους τους λαούς που προσδοκούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, μέλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε