Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Το ταμείο των εσωκομματικών εκλογών – Κυρίαρχος ο Αλέξης Τσίπρας με 99,05%

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Το ταμείο των εσωκομματικών εκλογών – Κυρίαρχος ο Αλέξης Τσίπρας με 99,05%

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ανοιχτεί μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες στην κοινωνία αποδείχθηκε, όπως φαίνεται, «σοφή», λένε στην Κουμουνδούρου, αφού πέρα απ’ ό,τι ανέδειξε τον ίδιο κυρίαρχο στο εσωτερικό του κόμματός του, αύξησε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε εντυπωσιακό βαθμό και έφερε μια δυναμική νίκης στο κόμμα.

Παράλληλα, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα (που επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 99,05%), κατάφερε με αυτό τον τρόπο να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνοντας «τον λογαριασμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Οι 172.000 που βρέθηκαν χθες (15.05.2022) στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ -110.000 νέα μέλη και 62.000 παλαιά – και οι οποίοι έριξαν στην κάλπη το όνομα του Αλέξη Τσίπρα προφανώς ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές.

Κατ’ αρχήν προς την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί και στη συνέχεια σε όσους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αναμοχλεύουν αντιπαραθέσεις προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψε σε αυτό το εγχείρημα – της κινητοποίησης των πολιτών- και το πήρε όλο επάνω του. Γύρισε την Ελλάδα (πολλές φορές σε μια ημέρα μιλούσε και σε δύο πόλεις) και όπως φαίνεται κατάφερε κάτι που για ένα κόμμα της αριστεράς μέχρι πρότινος θα έμοιαζε άπιαστο όνειρο: να φέρει τους πολίτες όχι μόνο στην κάλπη αλλά και στην είσοδο της Κουμουνδούρου κάνοντας τους μέλη του κόμματος.

Μεταμεσονύχτιος καυγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για Τσίπρα vs Τσίπρα, 15χρονους και συμμετοχή

Όταν πριν από μερικούς μήνες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την πρόταση του μέσα στα όργανα, πολλοί θεώρησαν ότι θα ήταν το «βατερλό» του. Πίστευαν δηλαδή ότι σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν θα πήγαιναν να γίνουν μέλη του κόμματος για να τον ψηφίσουν.

Ο ίδιος από την πλευρά του ήθελε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία καθώς επιθυμούσε να γίνει το κόμμα του, ένα σημείο αναφοράς  με στελέχη σε νευραλγικά πόστα – στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε οργανισμούς, και σε φορείς.

Το στόχο αυτό άλλωστε τον είχε βάλει μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν έχοντας 30.000 μέλη είχε τονίσει πως το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (1.781.000 ψήφους) πρέπει να μπορέσει να γίνει μέλος, να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο στόχος αυτός πλέον επετεύχθη, με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι ένα νέο μαζικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς», λένε οι συνεργάτες του. «Η μεγάλη πορεία ενίσχυσης, μαζικοποίησης και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχίζεται μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με ακόμα πιο μαζικό και παρεμβατικό κόμμα σε όλους τους κοινωνικούς χώρους».

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία κατάφερε να  ενισχύσει πολύ σημαντικά με νέα μέλη τον κομματικό μηχανισμό, να τον βάλει σε κινητοποίηση  και να τον προετοιμάσει για τη μεγάλη εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών, που βρίσκεται μπροστά, δεδομένου ότι η χώρα εισέρχεται σε de facto προεκλογική περίοδο με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Προσθέτουν ακόμα ότι μέσα από αυτή την διαδικασία κατάφερε να στείλει ένα σαφές μήνυμα πως δέκα χρόνια μετά το 2012, όταν και κατέγραψε τη μεγάλη εκλογική του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι απλά παραμένει στο προσκήνιο ως ο προοδευτικός πόλος του πολιτικού συστήματος, αλλά ενισχύεται πολύ με νέα μέλη σε κρίσιμες κοινωνικές κατηγορίες (εργαζόμενοι, νέα γενιά, αγρότες, μικρομεσαίοι).

Το είπε άλλωστε χθες το βράδυ ο ίδιος όταν ευχαριστούσε τους πολίτες για την μαζική συμμετοχή στην διαδικασία. «Γίναμε σήμερα ένα κόμμα πιο μαζικό, ένα κόμμα λαϊκό, ένα κόμμα νεανικό, ένα κόμμα σύγχρονο και ριζοσπαστικό, είπε και πρόσθεσε: Μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών του. Ο Κορμός της μεγάλης Προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας, που σήμερα άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της υπαίθρου, κάθε κοινωνική ομάδα».

Σε αυτή την διαδικασία φυσικά θα παίξει σημαντικό ρόλο η στάση όλων των μελών του κόμματος καθώς όπως είναι γνωστό η εσωκομματική αντιπολίτευση είχε εναντιωθεί σε αυτή την διαδικασία θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αρχηγικό κόμμα.

Βασικό ζητούμενο λοιπόν από σήμερα είναι η ενότητα του κόμματος και η αφομοίωση των νέων μελών στις κομματικές λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει πάντως ιδιαίτερη έμφαση στις ηλεκτρονικές διαδικασίες δεδομένου ότι η εποχή έχει ανάγκη από άλλου είδους λειτουργίες. 

Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της ΚΕ. Από τα αποτελέσματα της δεύτερης κάλπης θα εξαρτηθεί και η ηγετική ομάδα με την οποία θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Οι συσχετισμοί θα έχουν προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις