Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στα σχοινιά η κυβέρνηση για τις πατέντες των εμβολίων

Στριμωγμένη στην γωνία είναι η κυβέρνηση υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της τροπής που έχει πάρει σε διεθνές επίπεδο το θέμα της άρσης των πατεντών των εμβολίων μετά και την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης που τάχθηκε υπέρ αυτής της λύσης. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τα γεγονότα καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα «σνόμπαρε και  χλεύαζε» το θέμα γιατί το είχε αναδείξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι όσο και να προσπαθεί να δείξει αυτή την στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός είχε εμπλακεί με κάποιο τρόπο στο θέμα «η κοινή γνώμη θυμάται την  απαξιωτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Θυμίζουν μάλιστα ότι μέσα στη Βουλή ο πρωθυπουργός όταν κλήθηκε  να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μίλησε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Αναφερόμενοι στις κινήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα λένε ότι:

– Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

– Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου.

Click4more Γιώργος Παπανδρέου: Η πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ιδιαίτερα θετική

– Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.

– Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Κόκκαλης, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι  πριν από λίγες ημέρες οι 8 ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση της Αριστεράς για την άρση προστασίας των πατεντών.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζει δεικτικά ότι «μετά τον Μπάιντεν, η ΝΔ λέει ότι στηρίζει την άρση της πατέντας για τα εμβόλια. Τότε γιατί την καταψήφισαν όλοι οι ΕΒ της πριν λίγες ημέρες στο ΕΚ; Με τίνος εντολή; Υπάρχει έστω και μια φορά που την στήριξε ο Κ. Μητσοτάκης σε Σύνοδο Κορυφής; Τα γεγονότα διαψεύδουν τα Fake news».

Παράλληλα, με ανάρτηση στο twitter, ο Π. Κόκκαλης αναρωτιέται εάν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ «αυτονομήθηκαν, άκουσαν τον Κ. Μητσοτάκη, ή απλά νοσταλγούν τον κ. Τραμπ; Αριστεία ως τελευταία οπισθοφυλακή του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παναγιώτης Λαφαζάνης για το βιβλίο Τσίπρα: Είναι πολιτική αυτοκτονία, σκέψη πολιτικού βρυκόλακα να τα βάζει με όλους και να βγάζει λάδι τον εαυτό του
«Τον Αλέξη Τσίπρα το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η πρωθυπουργική καρέκλα. Τίποτα άλλο. Ήταν κυνικός και αδίστακτος. Εγώ τον έβλεπα και φοβόμουν»
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Μόσχα το 2015
6
Νίκος Μωραΐτης: Απόλυτα συμβατή με τη μεγαλομανία Κασσελάκη η φράση «πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου στο Μαξίμου»
«Δεν πειράζει, ας φύγουν, το θέμα είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο asset, έχουμε έναν Πρόεδρο ο οποίος μπορεί να αφήσει αποτύπωμα στην Ελλάδα εν δυνάμει μεγαλύτερο και από του Ανδρέα Παπανδρέου, έτσι δεν είναι;»
Ο Νίκος Μωραΐτης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις γυναίκες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο μνημείο της Κυριακής Γρίβα: Έχουμε να κάνουμε πολλά για τη βία κατά των γυναίκων
«Έχουμε να κάνουμε πολλά και πρέπει να τα κάνουμε τώρα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πληγή, που υπάρχει και στην ελληνική κοινωνία»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο μνημείο της Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους 10
Πάνος Καμμένος για το βιβλίο Τσίπρα: Κατάλαβε ότι ο σκοπός μας ήταν κοινός για να γλιτώσουμε το αιματοκύλισμα στη χώρα
«Ο Τσίπρας στις κρίσιμες στιγμές πήρε τις σωστές αποφάσεις. Έστρεψε τη χώρα στις ΗΠΑ, μας βοήθησε ο Ολάντ και δεν πέρασε το σχέδιο του Σόιμπλε» είπε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του
Ο Πάνος Καμμένος
18