Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για το συνέδριο
Eurokinissi

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει του συνεδρίου που θα διεξαχθεί από τις 23 έως και τις 25 Φεβρουαρίου. Σε σχέση με ένταξη στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι στο Συνέδριο του Απριλίου 2022 ομόφωνα ψηφίστηκε ότι το κόμμα «ανήκει στην οικογένεια του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Με το βλέμμα στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 23 – 25 Φεβρουαρίου, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Σαββατοκύριακο (13 – 14.01.2024) θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα συζητηθεί το προσυνεδριακό κείμενο το οποίο συνέταξε το τετραμελές συντονιστικό όργανο της Επιτροπής Θέσεων.

Το όργανο απαρτίζεται από τον Νίκο Παππά, τη Ρένα Δούρου, τον Γιώργο Τσίπρα και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει με σκοπό να εγκρίνει τόσο το προσυνεδριακό κείμενο όσο και τον κανονισμό του προσυνεδριακού διαλόγου που επιμελείται η ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), ενώ θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και θα γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις χρειάζονται ώστε και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να μπει σε τροχιά προσυνεδριακού διαλόγου. Μέσα στον Φεβρουάριο, επίσης, θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των συντονιστικών οργάνων των Οργανώσεων Μελών καθώς και των Νομαρχιακών Επιτροπών, όπως και οι εκλογές συνέδρων.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως έχει σημειωθεί επανειλημμένα, είναι το συνέδριο «να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα» και να δώσει το στίγμα της ανασυγκρότησης και της ανανέωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ηγηθεί του κεντροαριστερού χώρου.

Σχετικά με την πρόταση στελεχών για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, πηγές του κόμματος υπογραμμίζουν ότι στο Συνέδριο του Απριλίου 2022 ομόφωνα ψηφίστηκε ότι το κόμμα «ανήκει στην οικογένεια του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (άρθρο 1), καθώς και ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει ενεργά και στηρίζει με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.

Ταυτόχρονα επιδιώκει να αποκτήσει ουσιαστικές σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις παντού στον κόσμο των οποίων η δράση και η λειτουργία διέπονται από ανάλογες αρχές και αποσκοπούν σε ανάλογους στόχους».

Εξάλλου, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συμβάλει στη συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, αξιοποιώντας τη θέση του ως μέλος της ευρωπαϊκής αριστερής οικογένειας και αποτελώντας μία από τις ισχυρότερες εκλογικά δυνάμεις της.

Από αυτή του τη θέση μπορεί και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχετικές διεργασίες, όπως έχει αναφέρει σχετικά και ο πρόεδρος του κόμματος σε παρεμβάσεις του.

Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα εντείνει τον αγώνα του και τη συνεργασία του με τις προοδευτικές δυνάμεις ενόψει των ευρωεκλογών, τόσο ως ενεργό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς, όσο και ως γέφυρα με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές».

Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου θα συζητηθούν ανοιχτά όλες οι απόψεις που θα κατατεθούν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις