Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουν τις διερευνητικές, θέλουν ενημέρωση

ΣΥΡΙΖΑ

Την στήριξη του στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών δίνει  ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ενώ παράλληλα ζητάει ενημέρωση για το τι ειπώθηκε χθες (25.01.2021) στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ,  χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά το τέλος του πρώτου γύρου των συνομιλιών.

Click4more Διερευνητικές: Τα… στεγανά και τα μηνύματα από την Κωνσταντινούπολη – Ποιά κέρδη «βλέπει» η Αθήνα

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα παράλληλα κατηγορούν το Μέγαρο Μαξίμου για διγλωσσία ή αλλιώς για μια «ασάφεια» που έχουν εκπέμψει κατά καιρούς οι κ.κ .Μητσοτάκης και Δένδιας σχετικά με τις ελληνικές θέσεις.

Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι δεν αλλάζει τη γραμμή της για την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων με την Άγκυρα, ενώ ζητά αναλυτική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου για τρία θέματα:

  • για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων.
  • εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν «γκρίζων ζωνών», «αποστρατιωτικοποίησης» και «περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης» και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία.
  • ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στο θέμα επεσήμανε ότι «εμείς δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με όρους κραυγών και περικεφαλαίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής». Και πρόσθεσε : «για να πετύχει ο διάλογος με την Τουρκία χρειάζεται θετική ευρωτουρκική ατζέντα είτε ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων».

Ακόμα με αφορμή την συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά στην Καθημερινή, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε  ότι «ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά, που αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη». Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και για το γεγονός ότι «δεν οικοδόμησε πάνω στην απόφαση που πέτυχαν Ελλάδα και Κύπρος το καλοκαίρι του 2019 για κυρώσεις στην Τουρκία».

«Αν το είχε κάνει θα ήμασταν σε καλύτερη θέση τώρα. Και η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει πως με σχέδιο και ατζέντα μπορεί να χτίζει συμμαχίες και να πετυχαίνει διπλωματικές νίκες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτελεί μια σημαντική ήττα του Ερντογάν στα Βαλκάνια», συμπλήρωσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις