Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας στη σκιά των παραιτήσεων και της κρίσης για τον Τσίπρα – Πολάκης, Δούρου και Παππάς στην Κουμουνδούρου

Οι διαδοχικές αποχωρήσεις των Καλαματιανού, Τσουκνίδα και Καραμέρου, η άρνηση Σπίρτζη να επιστρέψει στη Βουλή και η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συνθέτουν ένα δύσκολα διαχειρίσιμο σκηνικό
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε βαρύ κλίμα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να καλούνται να διαχειριστούν τη σοβαρότερη εσωκομματική κρίση των τελευταίων μηνών. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής (10.07.2026) έφτασαν στα κεντρικά γραφεία ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, επιμένοντας ότι η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις που προκάλεσε η παραίτηση του Σωκράτη Φάμελλου από την προεδρία του κόμματος.

Με τις παραιτήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να εξελίσσεται υπό τη σκιά της εσωκομματικής αναταραχής, η Κουμουνδούρου βρίσκεται για ακόμη μία φορά μπροστά σε ιδιαίτερα λεπτές ισορροπίες. Στην πραγματικότητα, το βαθύτερο σημείο ρήξης δεν αφορά μόνο τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής ή τη διαχείριση της διαδοχής Φάμελλου, αλλά κυρίως τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ). Εκεί εντοπίζεται η ουσία της σύγκρουσης, καθώς διαφορετικές πλευρές του κόμματος βλέπουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο τόσο την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού όσο και την προοπτική επανακαθορισμού της σχέσης της Κουμουνδούρου με το νέο πολιτικό εγχείρημα.

Το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης είχε δώσει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του κάλεσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και στελέχη του κόμματος, να βρεθούν στην Κουμουνδούρου.

«Κανείς δεν θα αναβάλει την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου 11/7», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας όλους να δώσουν το «παρών» ώστε, όπως σημείωσε, να «κατοχυρωθεί μια άλλη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από την απαξιωτική εικόνα του τελευταίου διαστήματος». Η παρέμβασή του αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εξελίσσεται πλέον σε κομβικό σταθμό για τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις αποφάσεις της επόμενης ημέρας.

Παρούσα από νωρίς στα γραφεία του κόμματος ήταν η αναπληρώτρια γραμματέας Αναστασία Σαπουνά, ενώ για τη διασφάλιση απαρτίας απαιτείται η παρουσία 17 από τα συνολικά 30 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι υπάρχει η απαιτούμενη απαρτία για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης. Μεταξύ όσων προσήλθαν στην Κουμουνδούρου ήταν επίσης ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο Γιάννης Μπουλέκος και ο γραμματέας της Νεολαίας, Πάνος Λαμπρινίδης.

 

Ντόμινο παραιτήσεων μετά τον Φάμελλο

Η παραίτηση του Σωκράτη Φάμελλου λειτούργησε ως καταλύτης, προκαλώντας αλυσιδωτές εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

Λίγες ώρες μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, ο Διονύσης Καλαματιανός υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έκανε λόγο για μια απόφαση που ελήφθη έπειτα από ώριμη σκέψη, σηματοδοτώντας την αποστασιοποίησή του από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ακολούθησε η παραίτηση του Λάμπρου Τσουκνίδα από τη διεύθυνση της «Αυγής της Κυριακής». Σε δημόσια ανάρτησή του εξήγησε ότι είχε αναλάβει τη θέση έπειτα από πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου και ότι, μετά την αποχώρηση του τελευταίου από την ηγεσία, θεωρεί ηθικά αυτονόητη και τη δική του αποχώρηση.

Η αποχώρηση Καραμέρου και η άρνηση Σπίρτζη

Το κύμα αποχωρήσεων επεκτάθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς ο Γιώργος Καραμέρος υπέβαλε την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα στον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Γιώργος Καραμέρος είχε ανακοινώσει με ανάρτησή του στα social media την πρόθεσή του να παραιτηθεί από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και από κάθε κομματική ιδιότητα προ ημερών, ενώ είχε ενημερώσει για την απόφασή του και τον -παραιτηθέντα πλέον- πρόεδρο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο.

paraitisi karamerou epistoli

Πρώτος επιλαχών στην Α’ Ανατολικής Αττικής είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την έδρα. Στη δήλωσή του έκανε λόγο για «πολιτικό τσίρκο» που έχει διαμορφωθεί, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όσους, όπως ανέφερε, θέτουν προσωπικές στρατηγικές και μικροκομματικούς σχεδιασμούς πάνω από την ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι είχε αποχωρήσει επειδή, όπως υποστήριξε, δεν μπορούσε να συμπορευθεί με μια ηγετική ομάδα που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη «σε μια πορεία πλήρους ευτελισμού του κόμματος και της πολιτικής». Διευκρίνισε, πάντως, ότι η άρνησή του να καταλάβει τη βουλευτική έδρα δεν συνδέεται με συμμετοχή του σε άλλο πολιτικό φορέα, σημειώνοντας μόνο ότι θα στηρίξει «για συναισθηματικούς λόγους» τον Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες εκλογές.

Η επόμενη ημέρα

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποκτά πλέον χαρακτήρα πολιτικού ορόσημου, καθώς εκεί αναμένεται να αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος. Κυρίως, αναμένεται να φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαμορφώσει κοινή γραμμή απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στο νέο πολιτικό τοπίο ή αν το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει το οριστικό σημείο διάσπασης ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρινάκης κατά Ανδρουλάκη για τη 13η σύνταξη: «Καταθέστε πρόταση νόμου και ας την κοστολογήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «δημιουργική αριθμητική» και υποστηρίζει ότι τα 450 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν για 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους
Παύλος Μαρινάκης
Ο Χρήστος Σπίρτζης δεν αποδέχεται την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν συμμετέχω σε ένα πολιτικό τσίρκο»
Διευκρινίζει επίσης ότι η μη αποδοχή της κοινοβουλευτικής έδρας δεν σχετίζεται με τη συμμετοχή του σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος ή σε κάποιο κομματικό σχήμα φωτογραφίζοντας το νέο κόμμα Τσίπρα
Ο Χρήστος Σπίρτζης 12
Μείωση 10 λεπτά στη βενζίνη και 5 λεπτά στο diesel έως τέλος Αυγούστου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Αποκάλεσε «πολιτικό Λάζαρο» τον Ανδρουλάκη
Ανδρουλάκης: «Η ακρίβεια για την οποία είστε υπεύθυνοι είναι ένας σιωπηλός φόρος στο εισόδημα κάθε πολίτη»
Βουλή
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
63
Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο Διονύσης Καλαματιανός από γραμματέας της ΚΟ και ο Λάμπρος Τσουκνίδας από διευθυντής της Αυγής
«Με την παρούσα επιστολή σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Η απόφασή μου είναι συνειδητή και αποτέλεσμα ώριμης σκέψης»
O Διονύσης Καλαματιανός 20
Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» στη Βουλή για την ακρίβεια – «Πυρά» στο ΠΑΣΟΚ και στο βάθος εκλογές
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει έναν 6ετή απολογισμό και να σημειώσει ότι οι οι αυξήσεις και οι φοροελαφρύνσεις που προώθησε η κυβέρνηση κατάφεραν να υπερκαλύψουν τις ανατιμήσεις που μεσολάβησαν
Βουλή