Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «υπερέσοδα» των εταιριών ενέργειας να φορολογηθούν από τον Ιούλιο του ’21 χωρίς εκπτώσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «υπερέσοδα» των εταιριών ενέργειας να φορολογηθούν από τον Ιούλιο του ’21 χωρίς εκπτώσεις

Επιμένουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας τα οποία πρέπει να φορολογηθούν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που παρουσίασε η ΡΑΕ

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες (21.07.2022) στην Κουμουνδούρου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν έκθεση την οποία έχει επεξεργαστεί το αρμόδιο τμήμα, σύμφωνα με την οποία τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως τον Μάρτιο του 2022, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα «υπερέσοδα» άγγιξαν έως τότε τα 1,703 δισ. ευρώ, έναντι 927 εκατ. ευρώ του πορίσματος ΡΑΕ.

Ένας σημαντικός λόγος για τη διαφορά είναι το γεγονός ότι – σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης – ο προσδιορισμός των υπερεσόδων θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021 και όχι από τον Οκτώβριο του 2021, όπως έκανε η ΡΑΕ.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τον Ιούλιο του 2021 άρχισε να παρατηρείται αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, προεξοφλώντας – το οποίο οι παραγωγοί αξιοποίησαν προς όφελός τους- την επερχόμενη αύξηση του φυσικού αερίου, χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση του κόστους παραγωγής».

Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα 1,703 δισ. ευρώ θα πρέπει να φορολογηθούν στο σύνολό τους με 90%, καθώς δεν αιτιολογείται η αφαίρεση όποιων επιδοτήσεων ή εκπτώσεων των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών στους πελάτες της λιανικής. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει την αφαίρεση από το προς φορολόγηση ποσό, τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες εκπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας για την ακρίβεια την χώρα μας, επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στην ενέργεια στις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη στην ενέργεια για τα νοικοκυριά». «Αυτό δείχνει ότι μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη», είπε και πρόσθεσε: «το δεύτερο που δείχνει τη λεηλασία της κοινωνίας, είναι η τεράστια αύξηση στα δημόσια έσοδα από τους έμμεσους φόρους, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής». «Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουμε υπέρβαση του προϋπολογισμού στα φορολογικά έσοδα πάνω από 3,6 δισ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το power pass ήταν μεσοσταθμικά 17 ευρώ ανά μήνα, ενώ 1,7 εκ. νοικοκυριά έμειναν εκτός. Άρα το να ληστεύεις 10 και να επιστρέφεις 1 δεν είναι ενίσχυση», είπε.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα που το 99% των αυξήσεων από τη χονδρική τιμή στο ρεύμα περνά στη λιανική. Η δεύτερη χώρα είναι η Αυστρία με 46%. Άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει τη λεηλασία Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκφράζοντας τεράστια ανησυχία για τις νέες τιμές των παρόχων στο ρεύμα που αναμένεται να ανακοινωθούν.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις