Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Το 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πλήττει τη μεσαία τάξη

ΣΥΡΙΖΑ: Το 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πλήττει τη μεσαία τάξη

Η μεσαία τάξη έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς αυτή την φορά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που βάσει στοιχείων ισχυρίζεται ότι τα όσα εντυπωσιακά υποσχέθηκε η κυβέρνηση να δώσει μέσω των φοροελαφρυνσεων είναι ψίχουλα.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρονται κατ’ αρχήν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές λέγοντας ότι η αύξηση αυτή θα πλήξει και τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.

«Θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα διότι από τις δαπάνες εξαιρείται η δαπάνη του ενοικίου, πράγμα που δυσχεραίνει και σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου του 30% των δαπανών μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών» λένε παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα πλήξει και τα μεσαία εισοδήματα ιδιαίτερα των πιο εύπορων νοικοκυριών (πχ νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους με σχετικά υψηλές αποδοχές) αφενός εξαιτίας της εξαίρεσης του ενοικίου και αφετέρου λόγω του ότι τέτοια νοικοκυριά διαθέτουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός για κατανάλωση», επισημαίνουν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά στις φοροελαφρύνσεις λένε ότι αυτές θα γίνουν, αλλά τις συνδέουν άμεσα  με τη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και άλλες παρεμβάσεις της όπως πχ η πολιτική της για τα εργασιακά.

«Αυτό που λέμε», επισημαίνουν οι ίδιοι άνθρωποι, «είναι ότι, αν δει κανείς τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, προκύπτει μια ξεκάθαρη ταξική μεροληψία υπέρ των ισχυρότερων, πράγμα που διαψεύδει τις ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων που δημιούργησαν οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. Για παράδειγμα, οι εν λόγω ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος, ακυρώνονται με μέτρα όπως η αύξηση στο 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η προϋπολογισμένη αύξηση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 κατά 140 εκατ. ευρώ και πολλά άλλα τέτοια μέτρα. Ενδεικτικό της ταξικής μεροληψίας της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι επέλεξε να διαθέσει πάνω από 80 εκ. ευρώ για να ελαφρύνει το 2019 τον ΕΝΦΙΑ για περιουσίες πάνω από 500.000 αντί να δεχτεί την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να ελαφρυνθούν περιουσίες μικρότερες των 500.000 ευρώ».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά στο να υπάρξει σημαντική βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της μεσαίας τάξης.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι:

– Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να μην διαπραγματευτεί άμεσα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (όπως δεσμευόταν στα προεκλογικά της σποτ) αλλά να παραπέμψει τη διαπραγμάτευση στο 2021 .

– Επιπλέον, η απόφαση της να μην χρησιμοποιήσει τον εγγυητικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% από το 2020 χωρίς να χρειάζεται διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές καθώς αυτοί θα λάμβαναν τα συμφωνημένα.

«Οι αποφάσεις αυτές στερούν δημοσιονομικό χώρο για το 2020 ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ και άρα ακυρώνουν τα θετικά μέτρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως π.χ. η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και η δραστική μείωση της για τα υπόλοιπα εισοδήματα, η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 50% για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, η πρόσθετη μείωση του ΦΠΑ κ.α.», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Ακόμα προσθέτουν ότι επιπλέον λόγοι είναι «η επιλογή της κυβέρνησης για περικοπές δημόσιων δαπανών που στρέφονται ευθέως ενάντια των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων όπως είναι πχ η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ το 2019 που περιλαμβάνεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2020 καθώς και η μείωση των δαπανών για τη Δημόσια Παιδεία το 2020  αλλά και η  αναίτια επιλογή της κυβέρνησης για αυξήσεις των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο ώστε να ακυρώνεται το όποιο θετικό αποτέλεσμα του επικείμενου φορολογικού νομοσχεδίου.

Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, δηλαδή να παραδώσει φυσικά μονοπώλια στην ιδιωτική κερδοσκοπία, θα επιβαρύνει επιπλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας αυξήσεων τιμών που αφορούν στα δίκτυα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις