Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Το ιστορικό πισωγύρισμα στην Ιταλία και το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – Βελόπουλου

Για ιστορικό πισωγύρισμα κάνουν λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία, επισημαίνοντας ακόμα και τις ευθύνες των προοδευτικών δυνάμεων που δεν παραμέρισαν τις διαφορές τους και δεν έδωσαν απαντήσεις στο τεράστιο κύμα ακρίβειας.

«Η επόμενη μέρα στην Ευρώπη και το αν θα καταφέρουν οι δημοκρατικές δυνάμεις να περιορίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς θα κριθεί κυρίαρχα στο κοινωνικό ζήτημα, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στο μισθό και το εισόδημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Όπως λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η νίκη Μελόνι «αποτελεί συνέπεια της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών από συντηρητικές ή τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αδυναμία των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην ανασφάλεια και το φόβο των λαϊκών στρωμάτων. Και εκεί που βασιλεύει ο φόβος και η ανασφάλεια, συνήθως ανθίζει η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο ακροδεξιός  λαϊκισμός».

Αναφερόμενα στην Ελλάδα τόνιζαν «η χώρα μας δοκιμάστηκε με πολύ σκληρό τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είχαμε την ανάδειξη όχι απλά μιας ακροδεξιάς, αλλά μιας νεοναζιστικής οργάνωσης. Ευτυχώς μέσα από την κινητοποίηση του δημοκρατικού κόσμου, μέσα από τις άμυνες του πολιτικού συστήματος αλλά και μέσα από τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης, αυτή η νεοναζιστική οργάνωση είναι σήμερα στη φυλακή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με τον κίνδυνο».

Υπενθύμιζαν δε «τα προβλήματα σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη από τη δράση νεοναζιστικών οργανώσεων».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ακόμα ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως, είναι ότι δυστυχώς κεντρικές πολιτικές δυνάμεις όπως η Νέα Δημοκρατία, έχουν κανονικοποιήσει ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές» και πρόσθεσαν:

«Το γεγονός ότι μέσα στη ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή, ως κεντρικά στελέχη, άνθρωποι που προέρχονται από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό είναι κάτι που πριν από 15 χρόνια δεν θα ήταν αυτονόητο. Η ΝΔ φρόντισε να χαϊδέψει ακροδεξιά ακροατήρια, όπως έκανε την περίοδο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών –και ευτυχώς μετά τις εκλογές, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, εφαρμόζει τη συμφωνία».

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν μάλιστα ως παράδειγμα «το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με το Βελόπουλο το οποίο ανοιγοκλείνει» και, όπως είπαν, «αυτό θα γίνεται όλο το επόμενο διάστημα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο Μαξίμου: «Να ανέβει το ελληνικό τένις ακόμα πιο ψηλά»
Στις 8 Νοεμβρίου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Ιταλό Λορέντζο Μουζέτι στον τελικό του ATP 250 της Αθήνας, κατακτώντας στα 38 του χρόνια τον 101ο τίτλο του στο ανδρικό tour
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σέρβος πρωταθλητής του τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς
9
Η Αφροδίτη Λατινοπούλου απορρίπτει τα σενάρια συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά: «Τον εκτιμώ αλλά είμαστε αυτόνομοι»
«Σε κάποια πράγματα από αυτά που που λέει ο Αντώνης Σαμαράς, συμφωνώ», σχολίασε η πρόεδρος της Φωνής Λογικής - Τι είπε για την εξέγερση των μεταναστών στη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Πολυτεχνείο: Τα μηνύματα Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη για την επέτειο – «Κρατάμε ζωντανό εκείνο το σκίρτημα ελευθερίας»
«Τιμούμε την εξέγερση του 1973 αναβαθμίζοντας την Παιδεία, ώστε να συμβαδίζει με την εποχή μας» τονίζει ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπογραμμίζει πως «στα χρόνια που έρχονται το Πολυτεχνείο θα γίνεται όλο και πιο επίκαιρο»
Εξέγερση του Πολυτεχνείου
Επέτειος Πολυτεχνείου: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε στεφάνι – «Είναι η υπεύθυνη λαϊκή και γενναία διεκδίκηση της δημοκρατίας»
«Σήμερα, τιμώντας το Πολυτεχνείο και όσους αψήφισαν τη ζωή τους για αυτό, αναμετριόμαστε με το χρέος μας απέναντί στο ευαίσθητο πολίτευμα της δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας Καταθέτει στεφάνι