Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Το προσχέδιο προϋπολογισμού προμηνύει νέα μνημόνια

ΣΥΡΙΖΑ

Νέα μνημόνια προμηνύει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, όπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τομέαρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιογλου και ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωση τους μιλούν για “De jure” ή “De facto” κατάσταση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 ανεδαφικές.

«Οι προβλέψεις του Προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021 η κυβέρνηση επιμένει σε μία ανάκαμψη τύπου V, η οποία με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται είναι απολύτως μη ρεαλιστική» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνουν επίσης ότι «οι μειωμένες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού που προβλέπονται για τις συνέπειες της πανδημίας προμηνύουν τη συνέχιση της πολιτικής μη στήριξης και μη ενίσχυσης της υγείας και της παιδείας, των εργαζομένων και των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ οι πολίτες θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη.

Οι ανεδαφικές και υπεραισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα και αποτελέσματα της πολιτικής της, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε επώδυνες αναθεωρήσεις εις βάρος της κοινωνίας».

“Η κυβέρνηση δε χρησιμοποιεί το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ για να εξομαλύνει την κρίση”

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται και πάλι στο μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν το αντιμετωπίζει ως μέσω για την εξομάλυνση της κρίσης.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μαξιλάρι σαν αυτοσκοπό και όχι ως μέσον για την εξομάλυνση κρίσεων όπως η παρούσα. Και παρά την ύπαρξη μαξιλαριού παραδέχεται ότι οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού αφορούν έκτακτο προσωπικό, ενώ στην παιδεία δεν έχει γίνει καν αυτό λένε στελέχη της Κουμουνδούρου .

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  σε συνέντευξη του ανέφερε μάλιστα ότι «το χειρότερο όμως είναι ότι η ΝΔ κάνει μαθήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας λέγοντας ότι δεν γίνεται τα μέτρα να είναι μόνιμα λόγω των δημοσιονομικών κανόνων. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη φορολογία, παρά την ελπίδα τους ότι οι φοροαπαλλαγές στα ανώτερα στρώματα θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη που θα αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων. Κάτι όμως που δεν έχει συμβεί ποτέ.

Στη συνέχεια η ΝΔ θα ρίξει όλη την προσαρμογή στο σκέλος των δαπανών, όπως αυτές για το ασφαλιστικό, την παιδεία και την υγεία.»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις