Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους αγρότες – Γεροβασίλη: Δεν παρεμβαίνουμε στον ορισμό των εκπροσώπων

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τους αγρότες – Γεροβασίλη: Δεν παρεμβαίνουμε στον ορισμό των εκπροσώπων

Σε εξέλιξη είναι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Δευτέρας με αντιπροσωπεία των αγροτών, για το ασφαλιστικό.  Παράλληλα, αγρότες των Τεμπών συνεδριάζουν σε ξενοδοχείο της Αθήνας και ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν τους γνωστοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα των εκπροσώπων τους που θα λάβουν μέρος στη συνάντηση της Δευτέρας, θα απέχουν. Την ίδια ώρα η Όλγα Γεροβασίλη στέλνει μήνυμα προς τους… διχασμένους αγροτοσυνδικαλιστές.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Γεροβασίλη: Δεν παρεμβαίνουμε στον ορισμό των εκπροσώπων

Την ελπίδα ότι στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εκφράζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή της μετά την αποψινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Γεροβασίλη τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016.

Η εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και προσθέτει:

«Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Παρεμβάσεις προανήγγειλε ο Αποστόλου

Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του εν όψει της αυριανής συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις.

Ακόμη, ο κ. Αποστόλου με συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής” προαναγγέλλει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και των οικονομικών μεγεθών του αγροτικού εισοδήματος, για την απόκτηση ρευστότητας, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει τελικά στον παραγωγό και για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον τομέα των εφοδίων, της ενέργειας και της χρήσης νερού.

Ο κ. Αποστόλου, επίσης, αναφέρει ότι με τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» με κριτήριο το 51% των εισοδημάτων του να είναι από τον γεωργικό τομέα, εξασφαλίζεται ότι πρόκειται πράγματι για κατοίκους της υπαίθρου που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το αγροτικό επάγγελμα και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται η ανάγκη να συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα αγροτική και εκείνοι που ζουν στην ύπαιθρο, παράγουν, αλλά έχουν και έσοδα από άλλες δραστηριότητες.

Τέλος, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση ενισχύει, μέσω κινήτρων, τις συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, με στόχο, αφ’ ενός, «να εξαλειφθούν τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος», θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για τη μη επανάληψή τους και, αφ’ ετέρου, να βοηθηθούν οι αργότερα «να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς, δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις», επιτυγχάνοντας χαμηλό κόσμος παραγωγής και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.

Τι θα προτείνει στους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας:

Ασφαλιστικό: Εισφορές 12% ή 15% ή 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Την επιλογή θα κάνουν οι αγρότες
Αγροτικό μητρώο: Θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες
Εργόσημο και για τα μέλη της οικογένειας
– Με το εργόσημο τα μέλη της οικογένειας θα έχουν ασφάλιση
– Επεκτείνεται το εργόσημο και στους παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς
Ταχύτερη επιστροφή Φόρων και ταχύτερος συμψηφισμός ΦΠΑ
– Δέσμευση για φορολογικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε