Πολιτική

Συζήτηση στην Βουλή για την ενέργεια ζητάει ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την διεξαγωγή συζήτησης στην Βουλή για τα θέματα Ενέργειας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα το κυβερνητικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα ανακοινωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς ακόμα και σήμερα.

Βασικός πυλώνας του εθνικού σχεδίου, είναι η παρέμβαση του κράτους στην μείωση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα είναι οριζόντια, για όλους δηλαδή τους καταναλωτές.

«Οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές», επισημαίνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο διαφόρων σεναρίων κυρίως για το ύψος της παρέμβασης. Στόχος είναι «να μπει φρένο στις παράλογες αυξήσεις» στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τονίζουν. Η στήριξη θα αφορά σε όλες τις καταναλώσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προωθείται η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο, με το κράτος να επιδοτεί πλήρως ή μέρος του κόστους αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ώστε να μπει ψαλίδι στους υπέρογκους λογαριασμούς που έχουν φέρει τους πολίτες σε απόγνωση.

Επιπλέον, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συζητείται να συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται για συζήτηση πρόταση για αναδρομικότητα της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου από τις αρχές του έτους.

Το εθνικό σχέδιο αναμένεται, σε πρώτη φάση να έχει εξάμηνο ορίζοντα, δηλαδή ως τον Δεκέμβρη του 2022, και εφόσον χρειαστεί να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2023. Το κόστος υπολογίζεται στα 4 δις και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΚΟ ΝΔ: Η απάντηση Μητσοτακη για εκλογές, η ρελάνς με τα ψηφοδέλτια, οι αιχμές και το «τσάμικο» – Όλο το παρασκήνιο
Με στόχο η «γαλάζια» παράταξη να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και όχι «μίζερης εσωστρέφειας», ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές σε ειλικρινή διάλογο, θέτοντας όμως σαφή όρια
Κυριάκος Μητσοτάκης
Συνταγματική Αναθεώρηση: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τις προτάσεις Μητσοτάκη – «Καμία συναίνεση»
ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί αλλαγή ατζέντας και θεσμική «νομιμοποίηση» πολιτικών που ήδη έχει εφαρμόσει ή παραβιάσει
Ολομέλεια της Βουλής
Έτοιμη η διάταξη για επίσπευση ποινικής διερεύνησης υποθέσεων για πολιτικά πρόσωπα – Έως την Παρασκευή στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης
Προστίθεται νέο άρθρο στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορά την επίσπευση της ανάκρισης και εκδίκασης αξιοποίνων πράξεων βουλευτών
Γιώργος Φλωρίδης 6