Πολιτική

Συζήτηση στην Βουλή για την ενέργεια ζητάει ο πρωθυπουργός μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την διεξαγωγή συζήτησης στην Βουλή για τα θέματα Ενέργειας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα το κυβερνητικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα ανακοινωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τις ΗΠΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς ακόμα και σήμερα.

Βασικός πυλώνας του εθνικού σχεδίου, είναι η παρέμβαση του κράτους στην μείωση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα είναι οριζόντια, για όλους δηλαδή τους καταναλωτές.

«Οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές», επισημαίνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο διαφόρων σεναρίων κυρίως για το ύψος της παρέμβασης. Στόχος είναι «να μπει φρένο στις παράλογες αυξήσεις» στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τονίζουν. Η στήριξη θα αφορά σε όλες τις καταναλώσεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προωθείται η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο, με το κράτος να επιδοτεί πλήρως ή μέρος του κόστους αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ώστε να μπει ψαλίδι στους υπέρογκους λογαριασμούς που έχουν φέρει τους πολίτες σε απόγνωση.

Επιπλέον, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συζητείται να συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκεται για συζήτηση πρόταση για αναδρομικότητα της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου από τις αρχές του έτους.

Το εθνικό σχέδιο αναμένεται, σε πρώτη φάση να έχει εξάμηνο ορίζοντα, δηλαδή ως τον Δεκέμβρη του 2022, και εφόσον χρειαστεί να επεκταθεί τον Μάρτιο του 2023. Το κόστος υπολογίζεται στα 4 δις και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Ask Alexis»: Backstage από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση Τσίπρα με τα μέλη της ΕΛΑΣ – «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ»
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε στιγμιότυπα από τον ανοιχτό διάλογο, μίλησε για «νέο τρόπο λειτουργίας» και έθεσε στο επίκεντρο τη συμμετοχή και τη συνδιαμόρφωση
Αλέξης Τσίπρας
10
«Συλλογική ηγεσία» μέχρι τις εκλογές εισηγείται ο Νίκος Παππάς στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Πρώτιστη ανάγκη η συγκρότηση των ψηφοδελτίων»
Ο πρώην υπουργός κηρύσσει το τέλος της απόφασης συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, στρέφει τα πυρά του στις «ατομικές μετακινήσεις» στελεχών και ζητεί την επιστροφή των βουλευτικών εδρών από όσους επιλέγουν διαφορετική πολιτική πορεία.
Νίκος Παππάς
Μόνη στην κάλπη η Ρένα Δούρου για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Η υποχώρηση Πολάκη και οι αιχμές για «σχέδιο» αποχωρήσεων
Η υποψηφιότητα της βουλευτού ανακοινώθηκε επισήμως μετά την απόσυρση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους δυσμενείς συσχετισμούς και παρέπεμψε στην Κεντρική Επιτροπή
Δούρου και Πολάκης 41
ΠΑΣΟΚ: Τέταρτο σποτ για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Χαμένη ευκαιρία για φθηνό ρεύμα και αποθήκευση ενέργειας»
Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «ιστορική χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι οι πόροι δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Γραφεία ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Πολάκης δεν κατεβαίνει υποψήφιος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν έχουμε την πολυτέλεια για δύο υποψηφιότητες»
Ο βουλευτής Χανίων δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της Ρένας Δούρου - Αύριο η ψηφοφορία για τους 13 εναπομείναντες βουλευτές
Παύλος Πολάκης 29
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Καριπίδης αποδέχεται την έδρα Κόκκαλη, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του – «Θα ορκιστώ και μετά θα δω»
Ο πρώτος επιλαχών στη Λάρισα δηλώνει ότι θα αναλάβει το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την πολιτική του πορεία - Στους 13 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν μέσω νέου κύματος αποχωρήσεων
Ιωάννης Καριπίδης