Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα 55 «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι «έδειξε» η ονομαστική ψηφοφορία

Τα 55 «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι «έδειξε» η ονομαστική ψηφοφορία

Υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο με… 55 “ναι” από τον ΣΥΡΙΖΑ. “Ρεσιτάλ υποκρισίας” καταλογίζει στην Κουμουνδούρου η κυβέρνηση.

Η επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, με στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της για ένα προς ένα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου, έφερε τους επιδιωκόμενους καρπούς.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε περίπου τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου. Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση -αν υπάρχει-  για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας” δήλωσε αμέσως την ψηφοφορία, φανερά ικανοποιημένος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει συνολικά 55 άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου, τα οποία καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προέβαλλε ως μεγάλες τομές στο εργατικό δίκαιο της χώρας. Ουσιαστικά πρόκειται για διεθνείς συμβάσεις και ευρωπαϊκές οδηγίες, η ενσωμάτωση των οποίων εκκρεμούσε από το 2019, και αφορούν, μεταξύ άλλων στη βία στην εργασία και τη σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και τη γονική άδεια.

Κ. Μητσοτάκης: “Είστε υποκριτές”

“Κύριε Τσίπρα και κυρία Γεννηματά, θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, για όλα. Για να αναλάβετε και εσείς επώνυμα και φανερά τις ευθύνες σας και να αναδειχθεί η υποκρισία σας. Και να δούμε στο τέλος πόσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου θα έχετε ψηφίσει” είχε “πετάξει το γάντι”  νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής.

“Η «μητέρα όλων των μαχών» θα καταλήξει τελικά – όταν κάνουμε τον απολογισμό – να έχετε ψηφίσει 2 στα 3 από τα άρθρα τα οποία έχουμε καταθέσει. Γιατί τόσο υποκριτές είστε” είχε προσθέσει.

Θετικές ψήφοι από 4 κόμματα της αντιπολίτευσης

Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, θετική ψήφο σε συγκεκριμένες διατάξεις των δύο διεθνών συμβάσεων και της κοινοτικής οδηγίας έδωσε και το ΚΙΝ.ΑΛ., όπως και η Ελληνική Λύση με το ΜέΡΑ 25. Όχι σε όλα ψήφισε το ΚΚΕ.

“Η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, και κάνοντας αποτίμηση της ονομαστικής ψηφοφορίας, διευκρίνισε ότι “αποκλειστικά από τους βουλευτές της Ν.Δ. υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα, ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους”.

“Πυρά” Χατζηδάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ

“Υπογραμμίζοντας την πολιτική του σύγχυση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8ωρο! Καταψήφισε επίσης τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123 που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής” πρόσθεσε με έμφαση ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε να ψηφίσει “παρών” σε μία σειρά άρθρων με επίσης κοινωνικό πρόσημο… Μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε, στο άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα του εργαζομένου να διεκδικεί, σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης, τα δικαιώματά του μέσω της συνδικαλιστικής του οργάνωσης, στο άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια (κάτι που υπογράμμισε ότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε), στα άρθρα 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες κ.α..

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των 129 άρθρων του και στο σύνολό του, με τις ψήφους της Κυβερνητικής παράταξης… Με 58 «ναι» από τους βουλευτές της Ν.Δ. και 142 «όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις