Πολιτική

Τα δύο «crash test» της κυβέρνησης: Μετά την επιστολική ψήφο έρχεται η ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει αιφνιδιαστικά τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.

Μεταξύ των “γαλάζιων” βουλευτών της ΝΔ, κάποιοι θεωρούν ότι ήταν… “αχρείαστη” αυτή η πρωτοβουλία τη στιγμή που είχε διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση και ότι δόθηκε η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ “να κάνουν πίσω” με επιχειρήματα που ενδεχομένως βρίσκουν απήχηση στο εκλογικό τους κοινό.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο, στον αντίποδα, εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορέσει να εξηγήσει στους απόδημους το “όχι” συνολικά στο νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, όπως προέβλεπε η τροπολογία, “από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η δυνατότητα”.

“Όχι” από την αντιπολίτευση

Την επίμαχη τροπολογία καταψήφισαν χθες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε “παρών”, μεταβάλλοντας και αυτή την αρχική, θετική της στάση. Αντίστοιχη ήταν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με τις ψήφους σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

“Η τροπολογία θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές”

“Πως γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από το οποίο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι εφόσον η τροπολογία απορριφθεί, θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές.

“Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα” πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ως τα μέσα Φεβρουαρίου η ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Το επόμενο “crash test” είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στα μέσα Φεβρουαρίου, με το βλέμμα της κυβέρνησης να είναι στραμμένο όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της.

Με ικανοποίηση είδαν στο Μαξίμου τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίσει, ενώπιον του μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, την απόφαση του να απέχει από την ψηφοφορία στο επίμαχο νομοσχέδιο, ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

“Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο” ξεκαθάριζαν αργότερα κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr προς την αποχή προσανατολίζεται και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι θα πράξουν τελικά άλλοι υφυπουργοί που επίσης έχουν ενστάσεις, όπως ο Σταύρος Κελέτσης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κ.α..

“Αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στη Βουλή. Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της ψηφοφορίας” δήλωναν οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Το κόμμα Καρυστιανού «απειλεί» Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση και Νίκη – Τι αναφέρει δημοσκόπηση της GPO για τις εκλογικές δεξαμενές
Προς το παρόν δεν απειλεί την κυριαρχία της ΝΔ, η ενδεχόμενη κάθοδος της μπορεί να προκαλέσει ανακατατάξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης
Η Μαρία Καρυστιανού 8
Νίκος Δένδιας: Δεν μπορούμε να κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΚΟ της δεκαετίας του ’80 επειδή πλησιάζουν εκλογές
«Εκείνο που διεκδικεί η αντιπολίτευση είναι η άνευ αξιολόγησης άκριτη χορήγηση βαθμών, χωρίς εξουσία, χωρίς καθήκοντα και χωρίς αντίκρισμα σε πραγματική υπηρεσία»
Ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή 8
Δημήτρης Καιρίδης για Νίκο Δένδια: Όποιος δίνει άλλοθι στη Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι άστοχο και ατυχές
«Ε, όχι και να τα ακούμε από έναν επιχειρηματία»» είπε ο βουλευτής της ΝΔ για την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ενώ για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «το έκανε καλοπροαίρετα»
Ο Δημήτρης Καιρίδης 9
Βολές Νίκου Ανδρουλάκη κατά Κυριάκου Μητσοτάκη για Βενεζουέλα και FIR Αθηνών – Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες
Συστηματική εγκατάλειψη των υποδομών κατήγγειλε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο την καθήλωση των αεροπλάνων - «Πάθατε Νετανιάχου» ρώτησε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής
Νίκος Ανδρουλάκης
Η «γαλάζια» κόντρα Καιρίδη - Δένδια συνεχίστηκε και στο καφενείο της Βουλής: «Εγώ δεν είμαι Μπογδάνος» - Το τηλεοπτικό σχόλιο Καιρίδη
Οι δύο άνδρες νωρίτερα, είχαν αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα, με αφορμή ένα σχόλιο του Δημήτρη Καιρίδη για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Δένδιας και Καιρίδης
28