Πολιτική

Τα δύο «crash test» της κυβέρνησης: Μετά την επιστολική ψήφο έρχεται η ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει αιφνιδιαστικά τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.

Μεταξύ των “γαλάζιων” βουλευτών της ΝΔ, κάποιοι θεωρούν ότι ήταν… “αχρείαστη” αυτή η πρωτοβουλία τη στιγμή που είχε διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση και ότι δόθηκε η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ “να κάνουν πίσω” με επιχειρήματα που ενδεχομένως βρίσκουν απήχηση στο εκλογικό τους κοινό.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο, στον αντίποδα, εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορέσει να εξηγήσει στους απόδημους το “όχι” συνολικά στο νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, όπως προέβλεπε η τροπολογία, “από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η δυνατότητα”.

“Όχι” από την αντιπολίτευση

Την επίμαχη τροπολογία καταψήφισαν χθες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε “παρών”, μεταβάλλοντας και αυτή την αρχική, θετική της στάση. Αντίστοιχη ήταν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με τις ψήφους σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

“Η τροπολογία θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές”

“Πως γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από το οποίο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι εφόσον η τροπολογία απορριφθεί, θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές.

“Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα” πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ως τα μέσα Φεβρουαρίου η ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Το επόμενο “crash test” είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στα μέσα Φεβρουαρίου, με το βλέμμα της κυβέρνησης να είναι στραμμένο όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της.

Με ικανοποίηση είδαν στο Μαξίμου τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίσει, ενώπιον του μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, την απόφαση του να απέχει από την ψηφοφορία στο επίμαχο νομοσχέδιο, ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

“Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο” ξεκαθάριζαν αργότερα κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr προς την αποχή προσανατολίζεται και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι θα πράξουν τελικά άλλοι υφυπουργοί που επίσης έχουν ενστάσεις, όπως ο Σταύρος Κελέτσης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κ.α..

“Αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στη Βουλή. Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της ψηφοφορίας” δήλωναν οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κασσελάκης: Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας – Δεν μπαίνει ”λουκέτο” στο Κίνημα Δημοκρατίας
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών
Ο Στέφανος Κασσελάκης 12
Η πρώτη ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2026: Η Βενεζουέλα, οι «αιώνιοι» φοιτητές, οι λαϊκές αγορές και η λειψυδρία
«Το 2026 συνεχίζουμε με την ίδια συνταγή που έχει αποδώσει εδώ και 6,5 χρόνια: να ενισχύουμε την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, χωρίς να παίζουμε με τα δημόσια οικονομικά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή 75
Ανδρουλάκης για ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες: Το θέμα αυτό δεν είναι στα χέρια μας, έχουμε τις δικές μας προτάσεις
«Οι προτάσεις μας είναι 7 λεπτά η κιλοβατώρα, για 5 χρόνια, για να υπάρχει χαμηλό κόστος παραγωγής, 5 ευρώ το πάγιο και 120 δόσεις γιατί τα χρέη είναι πολλά»
Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη στη Δυτική Μακεδονία
Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολίτες στο Μοσχάτο: Να είστε προσεκτικοί σε όσα ακούτε και όσα σας υπόσχονται κάποιες «σειρήνες»
«Τους πειραματισμούς με τον λαϊκισμό η χώρα τούς πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν και πιστεύω ότι αυτά τα διδάγματα έχουν γίνει μαθήματα για τους πολίτες»
Περιοδεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μοσχάτο και συνομιλία με πολίτες
11