Πολιτική

Τα δύο «crash test» της κυβέρνησης: Μετά την επιστολική ψήφο έρχεται η ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει αιφνιδιαστικά τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές.

Μεταξύ των “γαλάζιων” βουλευτών της ΝΔ, κάποιοι θεωρούν ότι ήταν… “αχρείαστη” αυτή η πρωτοβουλία τη στιγμή που είχε διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση και ότι δόθηκε η ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ “να κάνουν πίσω” με επιχειρήματα που ενδεχομένως βρίσκουν απήχηση στο εκλογικό τους κοινό.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο, στον αντίποδα, εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορέσει να εξηγήσει στους απόδημους το “όχι” συνολικά στο νομοσχέδιο για επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές, όπως προέβλεπε η τροπολογία, “από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η δυνατότητα”.

“Όχι” από την αντιπολίτευση

Την επίμαχη τροπολογία καταψήφισαν χθες όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε “παρών”, μεταβάλλοντας και αυτή την αρχική, θετική της στάση. Αντίστοιχη ήταν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στο νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με τις ψήφους σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

“Η τροπολογία θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές”

“Πως γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από το οποίο έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι εφόσον η τροπολογία απορριφθεί, θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές.

“Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα” πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ως τα μέσα Φεβρουαρίου η ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Το επόμενο “crash test” είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στα μέσα Φεβρουαρίου, με το βλέμμα της κυβέρνησης να είναι στραμμένο όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της.

Με ικανοποίηση είδαν στο Μαξίμου τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίσει, ενώπιον του μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, την απόφαση του να απέχει από την ψηφοφορία στο επίμαχο νομοσχέδιο, ώστε να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.

“Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο” ξεκαθάριζαν αργότερα κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr προς την αποχή προσανατολίζεται και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι θα πράξουν τελικά άλλοι υφυπουργοί που επίσης έχουν ενστάσεις, όπως ο Σταύρος Κελέτσης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κ.α..

“Αφήστε να δούμε τι θα πράξουν στη Βουλή. Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα της ψηφοφορίας” δήλωναν οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης: Από τη λαϊκή αγορά, στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ
Στο ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη θεωρούν ότι την προηγούμενη εβδομάδα, στον πολυχώρο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα πέτυχαν μία δυνατή αφετηρία για αυτό που θέλουν να κάνουν στον δρόμο προς τις εκλογές
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Το στοίχημα της ΝΔ για υψηλές πτήσεις στις εκλογές, ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης και η τελευταία δημοσκόπηση
Η δημοσκόπηση της Alco αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι η πρόκληση και το «στοίχημα» για τη ΝΔ είναι το πόσους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της θα πείσει να τη στηρίξουν, όπως είχαν κάνει στις εθνικές εκλογές του 2023
Κυριάκος Μητσοτάκης
Αλέξης Τσίπρας από τη Νίκαια: «Σε 24 ώρες γίναμε αξιωματική αντιπολίτευση σε λίγους μήνες κυβέρνηση»
Ανέπτυξε τους πέντε βασικούς άξονες της πολιτικής του πρότασης, για την ενέργεια, για την κατάργηση των πανελλαδικών, για το ιδιωτικό χρέος και τα funds και την μετακίνηση με τα ΜΜΜ
Αλέξης Τσίπρας 81