Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τα καυτά ραντεβού της κυβέρνησης – Πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές – Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές για να γλιτώσουν οι κύριες

Τα καυτά ραντεβού της κυβέρνησης – Πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές – Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές για να γλιτώσουν οι κύριες

– Στις 4 Ιανουαρίου ο κ. Κατρούγκαλος θα καταθέσει 200 σελίδες με τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό
– Εάν το κουαρτέτο δεχθεί τις προτάσεις τότε 15 με 16 Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο
– Μόνο οι επικουρικές συντάξεις μέχρι 170 ευρώ δεν αναμένεται να μειωθούν
– Διαβάστε τα ποσά που θα κοπούν από τις επικουρικές συντάξεις

Μπροστά της έχει η κυβέρνηση τα δύσκολα, καθώς στις πρώτες ημέρες του 2016 θα πρέπει να έχει καταθέσει τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό προς τους εκπροσώπους του κουαρτέτο, που ουσιαστικά θα κρίνουν εάν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο από το Ε, στις 4 Ιανουαρίου ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος θα καταθέσει τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ένα τεράστιο κείμενο 200 σελίδων, τις οποίες θα πρέπει να επεξεργαστεί το κουαρτέτο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, οπότε φτάνουν στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.

Αφού ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως κάθε φορά στο Hilton, τότε εάν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή για το ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις 15 με 16 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Σχετικά με το ασφαλιστικό αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι πως θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις.

– Επικουρική σύνταξη έως 170 ευρώ – ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ

– Επικουρική σύνταξη 170 έως 399 – ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟ 5% ΕΩΣ 15%

– Επικουρική σύνταξη 400 και άνω – ΜΕΙΩΣΗ 20%

Για να καταλάβει κάποιος πόσοι θα πληγούν από το μαχαίρι στις επικουρικές αρκεί να σημειωθεί ότι περίπου 132.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από 351 έως 400 ευρώ.

Η μεγάλη μάχη όμως θα συμβεί στις κύριες συντάξεις, όπου εκεί είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και εκείνο της εμπλοκής που θα καθυστερήσει σημαντικά την αξιολόγηση. Στο σκέλος των κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις και για να μην γίνει αυτό επιμένουν και για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό όμως το τελευταίο ως γνωστόν δεν το δέχονται οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις πολιτών αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής ενός φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές σε μία προσπάθεια να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Αυτό σημαίνει πως όποιος αποφασίζει να κάνει μία ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω ίντερνετ, αυτός θα πληρώνει έναν φόρο. Αυτό θα αφορά ακόμα και τις επιχειρήσεις που θέλουν για παράδειγμα να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων μέσω internet.

“Κόκκινα” δάνεια

Όσον αφορά στα “κόκκινα” δάνεια οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα καταφέρουν να αποτρέψουν την παραχώρηση στα “κοράκια” των δανείων πρώτης κατοικίας με εξαίρεση ενδεχομένως τις πάρα πολύ μεγάλες, τις πολυτελείς και τις επαύλεις, αφού μόνο γι΄ αυτές έχει επιδειχθεί προς το παρόν ενδιαφέρον από τα distress funds. Όσον αφορά στα καταναλωτικά και των μικρών επιχειρήσεων θα γίνει μία προσπάθεια για συμβιβαστική λύση που θα σώζει τα προσχήματα, όμως στο Μαξίμου πιστεύουν πώς να εξαιρεθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας η κατάσταση είναι πολιτικά διαχειρίσιμη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε