Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα μαζεύει ο Ταγιάνι για τη “Μακεδονία” και τον “Σκοπιανό” Μέγα Αλέξανδρο

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Ο σάλος που προκάλεσαν οι δηλώσεις (πριν από σχεδόν ένα χρόνο) του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι που αποκάλεσε τα Σκόπια “Μακεδονία” και τους Μέγα Αλέξανδρο και Φίλιππο Β’ “Σκοπιανούς” ανάγκασαν τον Ιταλό σε αναδίπλωση. Και σε δήλωσή του ανασκευάζει και λέει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τα Σκόπια ως ΠΓΔΜ και όχι ως “Μακεδονία”, όπως ο ίδιος τα είχε αποκαλέσει!

«Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Tajani στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ-FYROM)», αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι όταν στις 12 Φεβρουαρίου του 2016 ο Αντόνιο Ταγιάνι είχε επισκεφτεί τα Σκόπια με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Επιτρόπου, είχε… αποθέωσε τη “Μακεδονία”, όπως αποκάλεσε την ΠΓΔΜ και τους “Σκοπιανούς” Μέγα Αλέξανδρο και Φίλιππο! Το video με τις προκλητικές δηλώσεις του έφερε στο φως το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

«Η “Μακεδονία” είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν τη “Μακεδονία”. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς “πρόγονοί” σας!», είχε πει ο Ταγιάνι και φυσικά είχε καταχειροκροτηθεί από όσους βρίσκονταν στο χώρο. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί! «Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι’ αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Δείτε το video

Θύελλα αντιδράσεων

Φυσικά οι προκλητικές δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων βουλευτών. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, χαρακτήρισε, από το βήμα της Ολομέλειας, ανιστόρητο τον κ. Ταγιάνι καταδικάζοντας τις δηλώσεις του. Για θεσμικό και ιστορικό ατόπημα του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠΕΞ και άλλες διατάξεις. Παράλληλα, ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αλλά και από όλα τα κόμματα, να υπάρξει ενιαία απάντηση.

«Οι δηλώσεις του κ. Ταγιάνι προκαλούν αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό, καθώς η ιστορία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να παραχαράσσεται», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Επιστολή διαμαρτυρίας από Παπαδημούλη

Πέρα όμως από τους βουλευτές, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Αντόνιο Ταγιάνι. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κάνει λόγο για ατυχείς και ανιστόρητες δηλώσεις.

Όλη η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Αξιότιμε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ταγιάνι

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις σας που παρουσίασαν τα ΜΜΕ, στις οποίες αναφέρετε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως «Μακεδονία», κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σας σε αυτή τη χώρα, ως Επίτροπος το 2014.

Η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα (FYROM), καθώς η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή.
Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών.
Όλοι θέλουμε να δούμε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να υιοθετεί και να εφαρμόζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρονται και στην Ετήσια Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016, ιδίως όσον αφορά την υλοποίηση του κράτους δικαίου, των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την εκλογική μεταρρύθμιση, οικοδομώντας πολιτική σταθερότητας και ενισχύοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας. Οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία θα σέβεται τις επίσημες αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, θα πρέπει να ενθαρρύνεται και προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας για να συνεργαστούμε μαζί για το σκοπό αυτό.
Ανυπομονώ να λάβω απάντηση από εσάς πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε