Πολιτική

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα από την έδρα του ΟΗΕ: Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου και ελεύθερη ναυσιπλοΐα

Ικανοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τις προσπάθειες του Γκουτέρες για την επανεκκίνηση και τη διατήρηση των συνομιλιών για το Κυπριακό
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με το βλέμμα στραμμένο και στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ελλάδα για τη διετία 2025 – 2026 ασκεί την προεδρία, έστειλε σαφή μηνύματα.

Σε αυτή την εποχή αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για την ανάγκη σεβασμού της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) από όλους, σημειώνοντας, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «είναι απαραίτητη η ενίσχυση του νομικού πλαισίου» ώστε να αντιμετωπιστούν «οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας».

«Η UNCLOS αντικατοπτρίζει, ουσιαστικά, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της», τόνισε με έμφαση.

«Αδιαπραγμάτευτη η ηλεκτρική διασύνδεση»

Παράλληλα, από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός, διεμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, σε συνέχεια της διασύνδεσης της Μεγαλονήσου με το Ισραήλ, δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.

«Η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Διότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια και συνδεσιμότητα ως προς τα δεδομένα. Αυτό είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας, παγκοσμίως». τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Παγκόσμιες λύσεις για τις ασύμμετρες απειλές»

Ο πρωθυπουργός, στην εθνική παρέμβαση, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για τη θαλάσσια ασφάλεια, αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, οι υβριδικές επιθέσεις, αλλά και η κλιματική αλλαγή. 

«Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις» ήταν η θέση του, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση τους είναι μέσω της αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας, είτε σε επίπεδο κρατών, είτε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, είτε σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα. «Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», σημείωσε.

Όσον αφορά στη θαλάσσια ασφάλεια – κρίσιμης σημασίας, όπως τόνισε, για την ασφάλεια των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς άνω του 80% του όγκου του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται μέσω θαλάσσης – ο Κυριάκος δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα παραμείνει “θεματοφύλακας” της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ».

Το Κυπριακό στη συνάντηση με τον Αντ. Γκουτέρες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία βασικό θέμα στην ατζέντα ήταν το Κυπριακό.

Η Αθήνα, πίσω από τις νέες προκλητικές δηλώσεις – απειλές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, περί λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό και την παράλληλη προειδοποίηση ότι η «Άγκυρα δεν θα παρεκκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από τη συγκεκριμένη θέση, βλέπει ξεκάθαρη διάθεση υπονόμευσης των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τις προσπάθειες του Αντ. Γκουτέρες για την επανεκκίνηση και τη διατήρηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον εκ νέου διορισμό της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χρυσοχοΐδης: Επιδημία πλέον οι τηλεφωνικές απάτες – Ετοιμάζεται διάταξη με μεγαλύτερες ποινές για την εξαπάτηση ηλικιωμένων
Τι είπε για την επιχείρηση «ΚΟΜΒΟΣ» και την προσπάθεια της τροχαίας να περιορίσει την κίνηση - «Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε 20%-25% τη ροή σε όλη την Αττική»
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
10
Άδωνις Γεωργιάδης: Απορώ με συναδέλφους μου που επέλεξαν να λείπουν από την χθεσινή γιορτή της ΝΔ
Ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι, παρά το γεμάτο πρόγραμμά του, επέστρεψε το απόγευμα της Δευτέρας στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη γιορτή για τα 52α γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ 65
Η ΕΛΑΣ για τον προϋπολογισμό: Η ανάπτυξη μένει στα χαρτιά και ο λογαριασμός στα νοικοκυριά
Φορολογικά έσοδα σε άνοδο, πιέσεις στα εισοδήματα και επενδύσεις που εξαρτώνται από το Ταμείο Ανάκαμψης συνθέτουν, κατά την ΕΛ.Α.Σ., μια διαφορετική εικόνα από εκείνη των κυβερνητικών εξαγγελιών
Αλέξης Τσίπρας, Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛΑΣ)
Στην Αθήνα σήμερα o Ρούμπιο με φόντο τις απειλές Ερντογάν: Στο επίκεντρο ενέργεια και εξοπλισμοί
Η επίσκεψη Ρούμπιο συμπίπτει και με την πιθανότητα η Τουρκία να καταθέσει το αναθεωρητικό νομοσχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου προβλέπεται η υπογραφή τριών συμφωνιών
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο 19