Πολιτική

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία και η καταδίκη των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ

Πολλαπλά, καθαρά και αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που έγιναν μετά τη συνάντησή τους – διάρκειας περίπου 30′ – ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τους γείτονες τόσο για την καταπάτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις εκ μέρους τους στο Αιγαίο όσο και για την εισβολή στη Συρία.

[read4more]

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επέλεξε την τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και ήταν ιδιαίτερα χλιαρός έως και προστατευτικός όσον αφορά τη στάση των γειτόνων. Συγκεκριμένα, έκανε μόλις μία γενικού περιεχομένου αναφορά πως όλες οι χώρες – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Συμμαχίας – θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η στάση του κ. Στόλτενμπεργκ λοιπόν, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επί της ουσίας είναι ο πρώτος και μοναδικός έως σήμερα πρωθυπουργός που καταδίκασε δημοσίως την πολιτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ. «Η τακτική των ίσων αποστάσεων μπορεί να είναι αναμενόμενη στο πλαίσιο της Συμμαχίας, αλλά αδικεί την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι θύμα παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και το ίδιο ισχύει για την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, εκτενής ενημέρωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ από τον πρωθυπουργό για την τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη και για την εισβολή στη Συρία, κάνοντας λόγο για μία ενέργεια που παραβιάζει εκτός από τα σύνορα της χώρας και τις διεθνείς συνθήκες. Μάλιστα, τόνισε ότι χρέος είναι για τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ να ασκήσουν κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός. Διαφορετικά, εκτίμησε ότι θα επικρατήσει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και θα υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών και νέα ρεύματα προσφύγων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για νέα καταγγελία πρώην συνεργάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Στοχοποίηση και απλήρωτη εργασία»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα τα μηνύματα που έστειλε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για την υπόθεση της μήνυσης εναντίον του υπουργού Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 5
Μαρία Καρυστιανού για Τέμπη: Επέδωσα εξώδικο για να οριστούν οι κατάλληλοι ιατροδικαστές για τη σορό του παιδιού μου
«Τοξικολογικές εξετάσεις στα παιδιά μας δεν έγιναν παρόλο που αυτό απαιτούν ρητά όλα τα διεθνή πρωτόκολλα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 41
Μητσοτάκης για Γλύκατζη-Αρβελέρ: Αποχαιρετούμε με συγκίνηση την κοσμοπολίτισσα της σκέψης με την ελληνική καρδιά
«Μας αφήνει πανάκριβη κληρονομιά, το έργο και τις σκέψεις της», επισημαίνει ο πρωθυπουργός στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια της κορυφαίας ιστορικού
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κόντρα Καραγκούνη με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την τραγωδία στη «Βιολάντα»: «Εμπλέκεται η κυβέρνηση»
Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε 1.218 ελέγχους το 2025 στην περιοχή των Τρικάλων και τέσσερις στην μπισκοτοβιομηχανία - Η πρόεδρος της Πλεύσης μίλησε για «χαρακτηριστικά συγκάλυψης» και εμπλοκή πολιτικών προσώπων
Ζωή Κωνσταντοπούλου