Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Τα «όχι» και τα «ναι» του Μητσοτάκη: Οι μειώσεις φόρων και εισφορών και η «έξοδος» στη Θεσσαλονίκη

Μητσοτάκης

Τα μηνύματα που πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star ήταν καθαρά και απ’ όλους κατανοητά: όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός, όχι αλλαγή πολιτικής. Αυτό, όμως, που είχε ιδιαίτερη σημασία για τον πρωθυπουργό ήταν πως για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για τις δύσκολες αποφάσεις που οδήγησαν στην επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αποφάσεις που ελήφθησαν σε αχαρτογράφητα νερά, στηρίχτηκαν στις εισηγήσεις ειδικών και εν τέλει αποδείχθηκαν σωστές, παρά το ρίσκο που ενείχαν, δικαιολογώντας εν τέλει αυτό που ο κ. Μητσοτάκης είπε στο τέλος της συνέντευξής του, εξηγώντας για ποιο λόγο λέει «όχι» στις πρόωρες κάλπες: την αυξημένη εμπιστοσύνη των πολιτών και τη μεγέθυνση του πολιτικού κεφαλαίου της κυβέρνησής του, το οποίο θέλει να επενδύσει, όπως είπε, και όχι να το σπαταλήσει.

Click4more Μητσοτάκης: «Απεταξάμην» τις εκλογές!

Ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερους συμβολισμούς είχε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν τον γνώριζε πριν από την πανδημία, αλλά τώρα θα συνεχίσει ν’ αποτελεί σύμβουλό του. Ο συμβολισμός εδράζεται στην απόφαση του πρωθυπουργού να εμπιστευτεί έναν τεχνοκράτη και να συνεχίσει να τον ακούει και να τον εμπιστεύεται πριν πάρει τις δικές του κρίσιμες αποφάσεις. Προφανώς αυτό σημαίνει πως το «μοντέλο Τσιόδρα» θα επεκταθεί και σ’ άλλους τομείς, π.χ. στην οικονομία. Άλλωστε, μπορεί ο ανασχηματισμός να μην είναι άμεση προτεραιότητα του πρωθυπουργού, αλλά, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, «πάντα, κάποια στιγμή, θα γίνει κάποιος ανασχηματισμός».

Μητσοτάκης

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης, καίτοι απέφυγε για μία ακόμη φορά τις προβλέψεις για την ύφεση το 2020, περιοριζόμενος στη γενική παραδοχή πως θα κινηθεί μεταξύ 5% και 10%, δήλωσε αισιόδοξος και για τον τουρισμό και για την οικονομία στο σύνολό της. Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι πως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θ’ αλλάξει πολιτική και θα επιμείνει στις μειώσεις φόρων, για τις οποίες είπε πως θα έρχονται όλο και πιο κοντά όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Επίσης, προανήγγειλε μείωση του κόστους εργασίας μέσα από τη μείωση των ασφαλιστικών-εργοδοτικών εισφορών και μάλιστα πριν από αυτή των φόρων.

Μετακίνηση… εκτός νομού για Μητσοτάκη

Προχωρώντας σε μία ακόμη συμβολική κίνηση, ο πρωθυπουργός σήμερα θα πραγματοποιήσει το πρώτο ταξίδι του μετά το lockdown και την άρση του. Προορισμός του η Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι το επόμενο διάστημα να μην παραμείνει κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του Μαξίμου, αλλά να συνομιλήσει με πολίτες και να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι ούτως ή άλλως βαρύ, καθώς περιλαμβάνει συναντήσεις με φορείς της πόλης, τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, επίσκεψη στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια κτλ.

Όσον αφορά το σχόλιο της κυβέρνησης για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας, η απάντηση ήρθε από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα (σ.σ.: η τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού είχε μαγνητοσκοπηθεί νωρίτερα). «Δεν τα πάει καλά με τους λογαριασμούς. Πότε έρχεται δεύτερος, πότε αντιγράφει ανορθόγραφα, πότε πλειοδοτεί ανεύθυνα και πότε αποδεικνύει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου», σχολίασε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει: «Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, πότε με το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, πότε με το Παράλληλο Πρόγραμμα και πότε με το Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ, δεν καταφέρνει τίποτε άλλο από το να μένει ίδιος. Και αγκαλιά με το λεφτόδεντρο, τελικά παραμένει ανεύθυνος».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις