Κυριακή, 19 Μαΐ
22oC Αθήνα

Τα “παίγνια” του Βαρουφάκη – Τι σημαίνει το χθεσινό του “ναι”

Τα “παίγνια” του Βαρουφάκη – Τι σημαίνει το χθεσινό του “ναι”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αν μη τι άλλο ξέρει πολύ καλά να παίζει το παιχνίδι της επικοινωνίας. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο καταφέρνει να ξεχωρίζει και να κάνει αίσθηση με την στάση του σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά γεγονότα.

Έτσι και χθες με το “ναι” που είπε στο δεύτερο πακέτο μέτρων έδειξε σε φίλους και αντιπάλους ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος και ότι την θεωρία των παιγνίων δεν την ξέρει κανένας άλλος όπως εκείνος. Ήταν λοιπόν το χθεσινό άλλο ένα κεφάλαιο στην θεωρία των παιγνίων του; Ήταν άλλη μια μπλόφα; Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι με τον Γιάνη δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος και ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Πως φτάσαμε στο “ναι”

Ένα επιφώνημα έκπληξης ακούστηκε τα ξημερώματα στην αίθουσα Ολομελειας της Βουλής όταν κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας ο Γιάννης Βαρουφακης, ο οποίος στο πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων είχε καταψηφίσει, ψήφισε τελικά “ναι” στο δεύτερο πακέτο.

Από τα μεσάνυχτα περίπου υπήρχε η φημολογία στους διαδρόμους της Βουλής ότι ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ψηφίσει “όχι” στο πρώτο πακέτο μέτρων στο δεύτερο θα ψήφιζε “ναι”, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα δημοσιογραφικό κυνηγητό προς αναζήτηση του “μεταμεληθέντοςς”.

Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, σε ένα “πηγαδάκι” με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έπνεε τα μένεα με αφορμή τη στάση του προεδρεύοντος Αλέξη Μητρόπουλου εναντίον του, μας αποκάλυψε μετά από πολλές ερωτήσεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας και απ΄όσο γνωρίζει δεν είναι αρνητικός με το περιεχόμενο του νέου πακέτου μέτρων αφού τα είχε προτείνει και ο ίδιος.

Και πράγματι ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαιώθηκε, ενώ μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με δήλωσή του στη ιστοσελίδα “thepressproject” ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Σήμερα βρισκόμαστε στον πρόσφατο απόηχο ενός ταπεινωτικού πραξικοπήματος στην θέση της έντιμης συμφωνίας.
Τον Φεβρουάριο δώσαμε ΚΠΔ και BRRD για να πάρουμε σημαντικά πράγματα. Τώρα δίνουμε ΚΔΠ και BRRD για να «λάβουμε» ακόμα πιο δηλητηριώδη μέτρα σε μερικές εβδομάδες….

Σήμερα, απόψε, τα δύο μέτρα που είχα τον Φεβρουάριο προτείνει ο ίδιος έρχονται στην Βουλή με τρόπο που δεν μπορούσα να έχω φανταστεί τότε και που δεν μας τιμά ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όμως εξήγησα σε πρόσφατο άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με τίτλο “Γιατί καταψήφισα” , στόχος μου είναι, παρά την θεμελιώδη διαφωνία μου όσον αφορά τους μετά το Δημοψήφισμα χειρισμούς μας, η διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, κι η στήριξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω ΝΑΙ σε δύο μέτρα τα οποία τα είχα προτείνει ο ίδιος, αν και υπό ριζοσπαστικά διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις.

Είμαι, δυστυχώς, βέβαιος ότι η ψήφος μου δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση στον κοινό μας σκοπό. Κι αυτό επειδή η Συμφωνία του Euro Summit, στην οποία εντάσσονται τα δύο αποψινά μέτρα, είναι σχεδιασμένη να αποτύχει. Την δίνω όμως στους συντρόφους μου με την ελπίδα να κερδίσουν χρόνο ώστε, όλοι μαζί ενωμένοι, να σχεδιάσουμε την νέα αντίσταση στον αυταρχισμό, στον μισανθρωπισμό, και στην υποκινούμενη επιτάχυνση και εμβάθυνση της κρίσης”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε