Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τα τρία “αγκάθια” στην αξιολόγηση – Στον αέρα η συμφωνία στο Eurogroup

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Στον αέρα είναι η επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και ο οποίος αφού επισημαίνει ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα και τα αντίμετρα, καθώς και σε άλλες πλευρές, αφήνει να εννοηθεί ότι στο Eurogroup δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά θα καταγραφεί πρόοδος.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός αξιωματούχος στο σημείο αυτό όταν ερωτάται από δημοσιογράφο αν θα πάει η χώρα για συμφωνία πακέτο στο Eurogroup, απαντά ότι “νομίζω ότι θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει γίνει, πράγμα για το οποίο δεν μπορώ να σας μιλήσω από τώρα καθώς όπως σας είπα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα μία σειρά από τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό αλλά και επίπεδο επικεφαλής, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο και στόχο”.

Ο ίδιος δεν κάνει καμία αναφορά στο ΔΝΤ, πράγμα που είναι αξιοσημείωτο (σε συνδυασμό με τις διαφορές Ευρωπαίων και ΔΝΤ που αποκαλύπτονται από τις ανακοινώσεις τους σε άλλο ρεπορτάζ), ενώ αναδεικνύει τις τρεις μεγάλες διαφορές, οι οποίες είναι το συνολικό πακέτο, το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ και τα εργασιακά.

Γενικότερα ο κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει της διαπραγμάτευσης, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους, μετά τη σημερινή συνάντηση επεσήμανε:

“Σήμερα, κατά την τελευταία συνάντηση για αυτή τη φάση, έγινε μία επισκόπηση και διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και ως προς ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά από το πρόγραμμα και, παράλληλα, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δεύτερον, έχουμε κανονίσει ήδη ένα πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο επικεφαλής για την επόμενη εβδομάδα, για διάφορα ζητήματα που χρειάζονται περισσότερη δουλειά, ή πολιτική συζήτηση. Και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να χτίσουμε πάνω στην ήδη υπάρχουσα πρόοδο και με στόχο να καταγραφεί ακόμη μεγαλύτερη στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου”.

Ερ. Στο Eurogroup τι μπορούμε να παρουσιάσουμε με τα δεδομένα τα τωρινά δηλαδή; Θα πάμε με μία συμφωνία πακέτο για κάτι;

Απ. Νομίζω ότι θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει γίνει, πράγμα για το οποίο δεν μπορώ να σας μιλήσω από τώρα καθώς όπως σας είπα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα μία σειρά από τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό αλλά και επίπεδο επικεφαλής, με αυτό ακριβώς το αντικείμενο και στόχο.

Ερ. Έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2018;

Απ. Ναι σχεδόν. Υπάρχει ένα θέμα με την ενέργεια που το οποίο έχει δημιουργηθεί από καινούρια δεδομένα που δεν τα είχαμε. Είναι κάτι τεχνικής φύσης το οποίο πρέπει να λυθεί. Θεωρώ ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν.

Ερ. Πόσο είναι αυτό;

Απ. Είναι ασήμαντο και έχει ήδη καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα τα που θα παίρναμε έτσι και αλλιώς, που είχαμε συμφωνήσει και σας είχα αναλύσει τον περασμένο Δεκέμβρη.

Συνοψίζοντας, τα βασικά ζητήματα είναι:

Πρώτον, το μέγεθος του πακέτου,

Δεύτερον κάποιες διαφορές στο ισορροπημένο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων (που το ένα ήδη το γνωρίζετε ότι εμείς θέλουμε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο από ότι εκείνοι ) και

Τρίτον, τα εργασιακά.

Ερ. Παραμένει ο στόχος για συμφωνία τεχνική συμφωνία (SLA )μέχρι το Eurogroup ή στο Eurogroup;

Απ. Νομίζω αυτό που θα βγάλει η Κομισιόν είναι να επιτευχθεί συμφωνία SLA όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εμείς νομίζουμε ότι θα είναι αρκετά γρήγορα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε