Τετάρτη, 8 Μαΐ
22oC Αθήνα

Νέο ολονύχτιο θρίλερ στις διαπραγματεύσεις! Μάχη με το χρόνο για συμφωνία έστω και τα ξημερώματα! Τα “αγκάθια” και τα δεδομένα για τα κόκκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου – Σταθάκη με το “κουαρτέτο” των Θεσμών μετά και τη νέα διακοπή
– Για καθυστέρηση από την πλευρά κάνει λόγο η Αθήνα, με “άρωμα” Γερμανίας!
– Οι πληροφορίες που προκρίνουν το σενάριο της… “σολομώντειας λύσης” μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για τα “κόκκινα δάνεια
– Στόχος να μην “μπλοκάρουν” οι διαπραγματεύσεις και να μην καθυστερήσει η συμφωνία
– Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία σχήματος για την ενιαία διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών με παράλληλη συμμετοχή των ξένων funds
– Η κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία bad bank και αποκλείει τις πωλήσεις δανείων σε ξένα funds
– Οι δανειστές το θεωρούν… αδύνατο και προτείνουν την διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ανά τράπεζα με ελεύθερες τις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένα funds του εξωτερικού

Ένα ακόμη μεγάλο (χρονικά και όχι μόνο) βράδυ βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις διαπραγματεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με το “κουαρτέτο” των Θεσμών να συνεχίζονται αλλά… τμηματικά.

Οι συζητήσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των Θεσμών αναμένεται να τραβήξουν… όλο το βράδυ, με τον μεγάλο στόχο να παραμένει το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Τρίτης, ούτως ώστε να γίνουν τις επόμενες ημέρες οι απαραίτητες κινήσεις.

Υπενθυμίζουμε πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί της Δευτέρας, διακόπηκαν στις 5 το απόγευμα για να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, οι οποίοι λίγο πριν τις 8 το βράδυ επέστρεψαν σε κεντρικό ξενοδοχείο τις Αθήνας για να συνεχίσουν τις πολύωρες διαπραγματεύσεις με το “κουαρτέτο”.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, υπήρξε και νέα σύντομη διακοπή, με την ελληνική πλευρά να κάνει μάλιστα λόγο για καθυστέρηση από την πλευρά των Θεσμών, κάτι που ερμηνεύεται από αρκετούς ως μία… “ταύτιση” με την γερμανική “γραμμή”, η οποία κάνει λόγο για ανάγκη “πληρότητας” της συμφωνίας και όχι ταχύτητας.

Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά δίνει μάχη με τον χρόνο, ούτως ώστε να βρεθεί η “χρυσή τομή” έστω τα ξημερώματα της Τρίτης…

“Σολομώντεια λύση”;

Την ίδια ώρα, μία μέση λύση, η οποία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία σχήματος για την ενιαία διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών με παράλληλη συμμετοχή των ξένων funds, φαίνεται να προκρίνεται αυτή την ώρα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή τα “κόκκινα δάνεια” αποτελεί ένα από τα πλέον “καυτά” ζητήματα της διαπραγμάτευσης, με τις πληροφορίες στην διάρκεια της ημέρα για το τι ζητούν οι δανειστές και τι προτείνει η Ελλάδα να είναι συνεχώς στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, η λύση αυτή “ψήνεται” την τελευταία στιγμή προκειμένου να μην “κολλήσει” η διαπραγμάτευση, αλλά και να υπάρξει σύγκλιση των απαιτήσεων των δύο πλευρών κατόπιν αμοιβαίου συμβιβασμού.

Τα “θέλω” των δύο πλευρών για τα “κόκκινα δάνεια”

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία bad bank και αποκλείει τις πωλήσεις δανείων σε ξένα funds, ενώ οι δανειστές θεωρούν ότι η δημιουργία bad bank είναι αδύνατον να λειτουργήσει πριν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως συνέβη σε περιπτώσεις άλλων χωρών, και προκρίνει την διαχείριση των “κόκκινων” δανείων ανά τράπεζα με ελεύθερες τις πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένα funds του εξωτερικού.

Προκειμένου η… πλήρης διάσταση απόψεων να γεφυρωθεί, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές συζητούν τη δημιουργία ενός σχήματος που δεν θα είναι bad bank, αλλά θα αναλάβει να απαλλάξει τους ισολογισμούς των τραπεζών από “κακά” δάνεια, με την “βοήθεια” ξένων funds.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται συμφωνία για ένα σχήμα διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, στο οποίο θα έχουν μετοχική συμμετοχή ξένα funds, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμμετοχή των ξένων funds στο ενιαίο σχήμα διαχείρισης με ποσοστό της τάξεως του 20% – 30%.

Στόχος και η πίεση

Η λύση που φαίνεται να συζητείται, εκτός από την ελάφρυνση των ισολογισμών των τραπεζών, στοχεύει και στην “πίεση” των δανειοληπτών ώστε να είναι συνεπείς, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Αυτό θα σήμαινε πως αφενός ικανοποιείται η απαίτηση των “θεσμών” για τη δημιουργία κουλτούρας πληρωμών, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση “απαλλάσσεται” από το “άγχος” να προβεί σε γενικευμένες απαλλαγές οφειλών από δάνεια, καθώς λόγο στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων θα έχουν τα ξένα funds ως μέτοχοι στο ενιαίο σχήμα διαχείρισης.

Με πληροφορίες από capital.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε