Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ταραντίλης: Η αγωνία για τα σχολεία και τα χαμόγελα για την αγορά

Ταραντίλης

Ακόμη και το ζήτημα των νομικών δεσμεύσεων της εταιρείας θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από την Κομισιόν ως προς τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων από την Pfizer, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Ανέφερε πάντως ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι «πανέτοιμος» ν’ ανταποκριθεί με τις κατάλληλες ροές παραδόσεων του εμβολίου της Pfizer κι έτσι δεν τίθεται εν αμφιβόλω το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι.

Ο Χρήστος Ταραντίλης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στην επόμενη ενημέρωσή του θ’ ανακοινώσει τον ακριβή τόπο που θα δημιουργηθούν για τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού, όπως είπε, έχει ήδη σχεδιαστεί ακόμη και η χωροταξία τους.

Αναφερόμενος στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε ότι υπάρχει αγωνία και ότι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό χώρο του σχολείου.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «δεν έχουμε εκτεταμένο συγχρωτισμό σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος στη μεγάλη πλειονότητά του τηρεί τα μέτρα, η κατάσταση είναι σωστή», αλλά για την αντανάκλαση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στα επιδημιολογικά δεδομένα συνέστησε κάποιες μέρες υπομονή.

Κυριαρχικό δικαίωμα τα 12 μίλια

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, ο Χρήστος Ταραντίλης επανέλαβε ότι η ελληνική θέση είναι πάγια και αφορά τη συζήτηση μόνο επί του συγκεκριμένου ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και ουδενός άλλου. Για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μετά το Ιόνιο και στο Αιγαίο ή στην Κρήτη, τόνισε πως «αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα που μπορεί να ενεργοποιηθεί στον κατάλληλο πολιτικό και διπλωματικό χρόνο», ενώ επανέλαβε ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας πρόεδρος που γνωρίζει άριστα τα θέματα της περιοχής και ότι η Αθήνα προσβλέπει στην ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, περί δημοσιοποίησης της συμφωνίας της Τριμερούς του Βερολίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, είχε ενημερωθεί πλήρως για τη συμφωνία από τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. «Το γεγονός ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν το γνωρίζει, είναι εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Ο Κουφοντίνας

Τέλος, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, ο Χρήστος Ταραντίλης έκανε λόγο για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές που αποτελούν αίτημα της κοινωνίας και δεν συνιστά αιφνιδιασμό, καθώς είναι συμβατό με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. «Το νομοσχέδιο πρέπει να προχωρήσει!», σημείωσε, ενώ για την υπόθεση Κουφοντίνα και το κείμενο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατηγορηματικός: «Ο νόμος καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη μεταχείριση των προσώπων που είναι στη φυλακή και σύμφωνα με αυτόν, ο κ. Κουφοντίνας δεν δικαιούται μεταφοράς στον Κορυδαλλό. Ο νόμος ισχύει για όλους», σημείωσε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις