Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τελική ευθεία για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Τελική ευθεία για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Στο παρά πέντε της αναχώρησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Δ.Ε.Θ. αναμένεται να «κλειδώσει» το τελικό πακέτο των μέτρων τα οποία θα εξαγγείλει από την συμπρωτεύουσα, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου, έχουν κοστολογηθεί με ακρίβεια, και αυτό που αναμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις, είναι να έχουν στα χέρια τους τα τελικά δεδομένα για τα δημοσιονομικά περιθώρια… Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η ακριβής εικόνα για την ανάπτυξη της οικονομίας για το β’ τρίμηνο του 2022, για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο από φορολογία και τουρισμό κλπ., αλλά και για το πώς κινήθηκε ο πληθωρισμός.

Και κυρίως μια πιο ξεκάθαρη καθαρή εικόνα για τις προωθούμενες παρεμβάσεις των Βρυξελλών στο κομμάτι της ενέργειας.

Αυτοί είναι οι παράγοντες για να… «λύσουν τα χέρια» του Πρωθυπουργού

Ειδικοί εκτιμούν, για παράδειγμα, ότι το όφελος για τα ελληνικά νοικοκυριά από την επιβολή, ευρωπαϊκού «πλαφόν» στο φυσικό αέριο οδηγεί, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 2 δις ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος σε βάθος τριμήνου.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

«Ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές, διότι χωρίς ευρωπαϊκή αντιμετώπιση είναι πολύ δύσκολο να τιθασεύσουμε αυτή την εκρηκτική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτρέποντας τις Βρυξέλλες για λύση εδώ και τώρα.

Που μέτρα φέρεται να έχουν «κλειδώσει»

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που φέρεται να έχουν «κλειδώσει» είναι:

-Επίδομα θέρμανσης. Αναμένεται να ανακοινωθεί είτε η αύξηση του επιδόματος, είτε η διεύρυνση των δικαιούχων.

-Fuel Pass 3, για ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, εφόσον οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

– Νέα επιταγή ακρίβειας (200 ευρώ) για ευάλωτα νοικοκυριά και συνταξιούχους.

-Συνέχιση επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Bonus για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Η σύγκριση θα γίνεται με την κατανάλωση της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι.

– Ειδική επιδότηση για φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά για θέρμανση.

Για τους επαγγελματίες αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος αλλά και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Από τη Δ.Ε.Θ.  ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και την κατεύθυνση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το νέο χρόνο, που συζητείται να επιστρέφει στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ από 713 σήμερα.

Επίσης αναμένεται να επαναδιατυπώσει τη δέσμευση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και «ξεπάγωμα» των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, με αύξηση κατά μέσο όρο κοντά στο 6%.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις