Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Τέλος… πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής

Τέλος… πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής

Η Αθήνα βάζει τέλος στην προοπτική της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μετά και τις νέες Τουρκικές προκλήσεις. Ενεργοποίηση κυρώσεων από την Ε.Ε ζητά η κυβέρνηση. Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Χάικο Μάας.

Τέλος στην προοπτική της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών βάζει η Αθήνα από τη στιγμή που η Τουρκία εμμένει στις προκλήσεις της, πιέζοντας ταυτόχρονα την Ευρώπη να επισπεύσει τις αποφάσεις της για τις κυρώσεις σε βάρος της τουρκικής πλευράς.

Υπενθυμίζοντας πως η διαμεσολάβηση της Γερμανίας οδήγησε – και μάλιστα δις – στην προοπτική επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε τα παραπάνω στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο κ. Μάας επισκέφθηκε διαδοχικά τη Λευκωσία και την Αθήνα και συμβολικά αποφάσισε τη ματαίωση της επίσκεψής του στην Άγκυρα, σηματοδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και όσα δήλωσε κατά τις συναντήσεις του με τον κ. Μητσοτάκη και τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια μια ελαφρά μεταστροφή του Βερολίνου υπέρ της αναγνώρισης, τουλάχιστον, των ελληνικών δικαίων σε ό,τι αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Μήνυμα και μέσω της Συνόδου Κορυφής

Το ίδιο θα διαμηνύσει ο πρωθυπουργός και στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ με τους οποίους θα επικοινωνήσει εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να το κάνει στη βελγική πρωτεύουσα και κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

click4more: Τουρκία: Εγκαλούν την Ελλάδα για… κλιμάκωση της έντασης!

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις ευθείες επιθέσεις προς την άλλη πλευρά ή τις λεκτικές αντιπαραθέσεις και επιστρατεύοντας την ψυχραιμία, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός καταφεύγουν έτσι σε μια εκστρατεία πειθούς όχι τόσο για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων – το οποίο έχει ούτως ή άλλως εκτεθεί και αναλυθεί στις τελευταίες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων – αλλά κυρίως για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και τις διαρκείς προκλήσεις και μονομερείς της ενέργειες, με αποτέλεσμα το σκηνικό αυτό να συνιστά πρόβλημα για την ίδια την Ευρώπη και όχι απλώς για την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, η διαφορά πλέον είναι ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική και ως τέτοια θέλει η Αθήνα ν’ αντιμετωπίζεται από τους εταίρους και θεσμικά από την ΕΕ.

Η Αθήνα ζητά να ενεργοποιηθούν κυρώσεις

Άλλωστε, η τελευταία ευκαιρία που έχει η Άγκυρα είναι να επιδιώξει την ανανέωση της εταιρικής της σχέσης με την ΕΕ, όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μάας. Από την άλλη πλευρά, και η Ευρώπη θα πρέπει να σεβαστεί και τις δικές της αποφάσεις και να φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με τις συνέπειες που έχει η ίδια προβλέψει, καταλήγοντας ασφαλώς στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, καθώς οι πράξεις και οι προκλήσεις της έρχονται πλέον σε αντίθεση με την απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και εξαντλούν πρόωρα τη δίμηνη προθεσμία που της είχε δώσει ως το Δεκέμβριο η ΕΕ.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τουρκία έχει επιλέξει ξεκάθαρα το δρόμο της επιβολής των συνεπειών από την ΕΕ, αλλά και ότι θα θέσει ο ίδιος το ζήτημα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και αναμένει να γίνει συζήτηση επ’ αυτού, κάλλιστα σημαίνει πως η ώρα των κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων για τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Μάας: Προτιμάμε το διάλογο από τις κυρώσεις

Μολαταύτα, ο κ. Μάας στις δικές του δηλώσεις για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσε την επαμφοτερίζουσα στάση του Βερολίνου, δηλώνοντας πως προτιμά το διάλογο από αυτή την προοπτική.

Με την ελληνική πλευρά ν’ απαντά πως πράγματι επιδιώκει για λογαριασμό της το διάλογο, αλλά όχι σε καθεστώς εκβιασμών και απειλών, όπως πράττει επαναλαμβανόμενα η Τουρκία.

Η ανακοίνωση του State Department

Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπήρξε πάντως και η ανακοίνωση του State Department, για την οποία θεωρούν στην κυβέρνηση πως επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την τακτική των ίσων αποστάσεων και δικαιώνει, αντίστοιχα, την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και η ψύχραιμη στάση που τηρεί απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

click4more: Μητσοτάκης σε Άγκυρα: Συνεχίστε την επιθετική συμπεριφορά και θα υποστείτε τις συνέπειες

Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ καταδικάζει συγκεκριμένα την αποστολή του Oruc Reis στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ως μονομερή ενέργεια που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή και στέλνει ξανά μήνυμα στην Τουρκία ότι οι όποιες διαφορές δεν επιλύονται με εξαναγκασμό, απειλές, εκφοβισμό και στρατιωτική δραστηριότητα. Πολλώ δε μάλλον, μιλά για περιοχή στην οποία η Ελλάδα μπορεί ν’ ασκήσει δικαιοδοσία, αναγνωρίζοντας εμμέσως το δικαίωμά της ν’ ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ανοιχτά του Καστελόριζου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Τούρκων.

Νέο τουρκικό παραλήρημα

Την ίδια στιγμή, τον εκνευρισμό της Άγκυρας και την απομόνωσή της – όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση – αλλά και τη δική της πρόθεση να δημιουργήσει τετελεσμένα και να «απλώσει» την ατζέντα των διερευνητικών επαφών στα θέματα που η ίδια θέλει αποτυπώνει ξεκάθαρα το non paper που διακινήθηκε χθες βράδυ από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ουσιαστικά περιγράφει, δηλαδή, τα θέματα που η Τουρκία θεωρεί πως πρέπει να μπουν στις διερευνητικές επαφές και γενικότερα στο διμερή διάλογο.

Συγκεκριμένα, αφού κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή που οδηγεί στην κλιμάκωση, την εγκαλεί διότι, μεταξύ άλλων, προχώρησε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Θράκη, όπου – όπως υποστηρίζει – ζει η τουρκική μειονότητα. Επίσης, διότι εξέδωσε Navtex για ασκήσεις στη Χίο και τη Λήμνο, με την Τουρκία να θεωρεί τα δύο αυτά νησιά ως αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες. Αλλά και διότι η ελληνική πλευρά προχώρησε σε ΝΟΤΑΜ που καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Oruc Reis και φέρεται να προμηθεύεται ισραηλινά UAV για χρήση στην περιοχή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις