Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Αν είχε τηρηθεί η συμφωνία θα κηδευόταν ως αρχηγός κράτους» λέει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Αν είχε τηρηθεί η συμφωνία θα κηδευόταν ως αρχηγός κράτους» λέει ο Χρήστος Ζαμπούνης

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή και ο θάνατός του κλείνει ένα ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή Live News ο βασιλικός παρατηρητής Χρήστος Ζαμπούνης υπάρχει αυτή η καθυστέρηση προκειμένου να μπορέσουν να έρθουν στην τελετή βασιλείς απ’ όλη την Ευρώπη.

«Η κηδεία θα καθυστερήσει γιατί οι περισσότεροι συγγενείς του είναι από βασιλικούς οίκους της Ευρώπης και είναι αρχηγοί κρατών. Συγκεκριμένα ο Κάρολος στη Βρετανία, η Μαργαρίτα που είναι αδερφή της Άννας Μαρίας της Δανίας και ο Φελίπε που είναι βασιλιάς της Ισπανίας και γιος της αδερφής του Κωνσταντίνου. Οι τρεις αυτοί θρόνοι θα εκπροσωπηθούν σε υψηλότατο επίπεδο. Αν θα είναι η Κάρολος ή ο Ουίλιαμ δεν έχει γίνει γνωστό. Ήταν η εξέλιξη της υγείας του Κωνσταντίνου τέτοια και γι’ αυτό ήρθε και όλη η οικογένειά του στην Ελλάδα. Είναι μια ενωμένη οικογένεια».

Ο Χρήστος Ζαμπούνης θεωρεί ότι οι Έλληνες είναι αγκυλωμένοι στο παρελθόν σημειώνοντας χαρακτηριστικά. «Θα σεβαστώ την απόφαση της κυβέρνησης να γίνει ιδιωτικά η κηδεία και η ταφή του. Στη Ρουμανία όταν ήρθε ο κομουνισμός παρότι ήταν τεσσάρων ετών στον βασιλιά Μιχαήλ του δόθηκαν τα παλάτια, οι τίτλοι του και δεν του πήραν την ιθαγένεια. Στην Βουλγαρία στον βασιλιά Συμεών δόθηκαν τα παλάτια και οι τίτλοι, έγινε πρωθυπουργός και έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ. Στην Αλβανία ανεγέρθη προτομή της τελευταία βασίλισσας της χώρας. Το ίδιο και στη Γιουγκοσλαβία με τον Αλέξανδρο Καραγεώργεβιτς. Εδώ έχουμε μια αγκύλωση για το παρελθόν».

Σχετικά με το Τατόι ο Χρήστος Ζαμπούνης επισήμανε… «Το 1992 ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού έκανε μια συμφωνία με τη βασιλική οικογένεια και περιλάμβανε την παραχώρηση του συνόλου της περιουσίας της βασιλικής οικογένειας με τον όρο να κρατήσουν το Τατόι λίγα στρέμματα γύρω από αυτό, αλλά και το Μον Ρεπό. Αυτή η συμφωνία αν είχε τηρηθεί ο Κωνσταντίνος θα κηδευόταν ως αρχηγός κράτους. Είμαστε μια χώρα με παράδοση στον διχασμό. Η επόμενη κυβέρνηση κατάργησε την συμφωνία και του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια σαν να μην είχε σκοτωθεί ο προπάππους του το 1913 στη Θεσσαλονίκη που προσπάθησε να την προστατεύσει από το βουλγαρικό επεκτατισμό».

Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση επιστροφής της βασιλείας στην Ελλάδα μέσω των απόγονων του Κωνσταντίνου ανέφερε… «Αυτό πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Θα σας έλεγα ότι είναι οι άνθρωποι που εργάζονται και έχουν τις οικογένειές τους. Είναι πέντε παιδιά και 8 εγγόνια. Κοιτούν τη ζωή τους σε σχέση με την ματιά στον 21ο αιώνα».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις