Πολιτική

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η ταφή, όχι δημοσία δαπάνη η κηδεία

Πέθανε, το βράδυ της Τρίτης (10.01.2023), ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 83 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Υγεία». Η οικογένειά του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ βρισκόταν σύσσωμη στο πλευρό του τις τελευταίες ημέρες, ενώ υπήρξε έντονο παρασκήνιο με το Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα της κηδείας του.

Το θέμα για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου χειρίζεται, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με όλες τις απαραίτητες αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν σήμερα σε διυπουργική σύσκεψη. 

Στη σημερινή σύσκεψη για τα τελετουργικά της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να μετάσχει και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. 

Στο Τατόι η κηδεία, όχι δημοσία δαπάνη 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, από το περιβάλλον του τέως βασιλιά δεν έχουν οριστικοποιηθεί αποφάσεις για ορισμένα ζητήματα, ωστόσο η ταφή του θα γίνει σίγουρα στο Τατόι.

Θα έρθουν όλοι οι συγγενείς του τέως βασιλιά, με την οικογένειά του να βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την Εκκλησία και την κυβέρνηση.

Η κηδεία δεν θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα γίνει. Σίγουρα δεν θα γίνει αύριο ή μεθαύριο, αφού θα πρέπει να καλεστούν όλοι και να γίνουν όλα σωστά, όπως σημειώνεται από το περιβάλλον του τέως βασιλιά. 

Επιπλέον θα φανεί αν θα υπάρξει κάποια άλλη τιμή, κατώτερης βαθμίδας, ως ορίζει ο νόμος, και αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό.

Σημειωτέον, στο Τατόι έχει ταφεί και η μητέρα του, βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία πέθανε το 1981, σε πολύ πιο δύσκολες πολιτικές συνθήκες και με νωπές τις μνήμες του δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό.

Μητσοτάκης για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Θα τον κρίνει η Ιστορία, συλλυπητήρια στην οικογένειά του

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ εβδομάδος στο Μαξίμου βρέθηκαν στενοί συγγενείς του Κωνσταντίνου, οι γιοι του Νικόλαος και ο Παύλος, για να συζητήσουν την υπόθεση. Συνοδεύονταν από τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Λιδωρίκη, ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας.

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Μονάρχης για 10 χρόνια – Η χούντα, το δημοψήφισμα και η βασιλική περιουσία

Ο Κωνσταντίνος δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Έφερε δανέζικο διαβατήριο από το 1983 ως King Constantine και το 2021, όταν χρειάστηκε να βγάλει ΑΜΚΑ, λόγω της μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όνομα «Κωνσταντίνος τέως Βασιλεύς Παύλου». Το ότι δεν είναι Έλληνας πολίτης δεν έχει σχέση με το αν μπορεί να ταφεί δημοσία δαπάνη, αλλά είναι χαρακτηριστικό του πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της ταφής του.

Ρεπορτάζ: Άννα-Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Προστασία ανηλίκων από αλκοόλ και καπνό: Ψηφιακή επαλήθευση ηλικίας – Τι θα ισχύει για πάρτι και σημεία πώλησης
Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε σύσκεψη όπου παρουσιάστηκαν τρία νέα ψηφιακά εργαλεία που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την απαγόρευση αλκοόλ και καπνού σε ανηλίκους
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων από το κάπνισμα και το αλκοόλ
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στο μουσείο της Ακρόπολης» – «Είναι σαν να κόβεις στη μέση τη Μόνα Λίζα» 
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη φιλοδοξία του να καταστήσει την Ελλάδα κορυφαίο ποιοτικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως
Συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Victoria Hislop στο πλαίσιο του συνεδρίου «Reimagine Tourism 2025» που διοργάνωσε η «Καθημερινή» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Αλέκος Φλαμπουράρης: Ο «δεύτερος πατέρας» του Αλέξη Τσίπρα και ο αγαπητός «παππούς του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο «Νέστορας» της Αριστεράς και «μέντορας» του Αλέξη Τσίπρα έπαιξε κομβικό ρόλο ιδιαιτέρως κατά το «καυτό» διάστημα του 2015, τη διαπραγμάτευση, το δημοψήφισμα και τελικά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017 12