Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Τέσσερις μέρες – φωτιά για το προσφυγικό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ένα καθοριστικό 4ήμερο για το προσφυγικό ζήτημα ξεκινά σήμερα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την ώρα και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη 1 το μεσημέρι προκειμένου να καθοριστεί η τελική στάση και θέση της κυβέρνησης ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόσο σήμερα όσο και αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο θα παρουσιάσει ένα πλαίσιο 5 σημείων και θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ληφθεί απόφαση και να υπάρξει Κοινό Ανακοινωθέν επ’ αυτών.

Τα σημεία αυτά σύμφωνα και με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, είναι:

– η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή βαρών,
– η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων,
– η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν,
– ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών από χώρες της Ε.Ε. και
– η δέσμευση για άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα επίσης με τελευταίες πληροφορίες αλλά και δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων φαίνεται να εγκαταλείπεται το εργαλείο του βέτο, κάτι το οποίο είχε αφήσει ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR αν δεν υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις αυτή τη φορά απ΄τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός μπροστά και στην αρνητική στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων σε ένα τέτοιο σενάριο εμφανίζεται διατεθειμένος να κινηθεί σε γραμμή συνεννόησης και συναίνεσης ώστε να υπάρξει μια “εθνική στρατηγική” ενόψει της Συνόδου Κορυφής με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να λέει πλέον ξεκάθαρα ότι είναι “μικρές οι πιθανότητες να θέσει βέτο η Ελλάδα”, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, “μεθοδολογικά κακό” το βέτο, γιατί “δυσκολεύει την διαπραγμάτευση”.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει πια την χρησιμοποίηση άλλων “εργαλείων” όπως για παράδειγμα η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση ναυαγίου στην Σ.Κ. στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί 3μερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Νταβούτογλου, ενώ αναμένεται και τετ-α-τετ συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε