Τετάρτη, 1 Μαΐ
19oC Αθήνα

Τέσσερις προτάσεις από το Μαξίμου στους επιστήμονες – Αναλυτικοί πίνακες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Τέσσερις προτάσεις κατέθεσε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων
– Αφορούν: Νέους επιστήμονες, άνεργους, εργαζόμενους με μπλοκάκι και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των αδυνάμων
– Ειρωνείες Κατρούγκαλου μετά την συνάντηση: «Γραβάτα στα δικαστήρια όλοι φοράνε και το μπλοκάκι που βγάζει λίγα ευρώ και οι δικηγόροι με Armani και Dior»
– Τρολάρισμα και από τους επιστήμονες μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό: «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί»
– Όλα όσα έγιναν μέσα και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στην συνάντηση γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία Κατρούγκαλου
– Ο υπουργός Εργασίας άφησε αιχμές για τους επιστήμονες λέγοντας ότι άλλα έλεγαν μέσα στην συνάντηση και άλλα έξω!

Τα όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτά, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις. Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468€, αντί για τα 586€.
2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος
2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»  

1. Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.
2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

Στο σημείωμα τονίζεται: «Η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο».

Όσα έγιναν μπροστά και πίσω από τις κάμερες

Λίγες ώρες μετά την φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι τα μπλοκάκια, τους ανασφάλιστους και τις γραβάτες», οι εκπρόσωποι των επιστημόνων φορώντας γραβάτα πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Και μπορεί να συμφώνησαν σε κάποια πράγματα με τον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Εργασίας που ήταν παρών στην συνάντηση, όμως βγαίνοντας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω. Σηκώνοντας μάλιστα το γάντι ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε με παραβολές και ειρωνείες στους εκπροσώπους των φορέων και λίγο έως πολύ τους καταλόγισε ότι άλλα έλεγαν μέσα στην συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και άλλα έξω.

Αξιοσημείωτη ήταν η δήλωση του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού ο οποίος είπε ότι έγινε με θετική διάθεση από όλες τις πλευρές η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά πρόσθεσε ότι έγινε κατανοητό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών που προβλέπει το σχέδιο νόμου από τον πρωθυπουργό. «Παρόλα αυτά», τόνισε, «επειδή η κατανόηση απο την επίλυση του προβλήματος απέχουν πολύ περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση. Εμείς ως μηχανικοί δεν πιστεύουμε στην ασάφεια δημιουργική ή μη επομένως περιμένουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Μέχρι τότε θα συνεχισουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθησουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί». 

Δηλώσεις για το θέμα έκαναν και ο Πρόεδρος του Πανελήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλης Αλεξανδρής. 

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος βγαίνοντας τελευταίος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε. Και το μπλοκάκι που βγάζει 800 ή 1000 ευρώ το μήνα και την γραβάτα την Armani ή την Dior που την φοράνε οι δικηγόροι που βγάζουν 60 ή 80 ή 100 χιλιάρικα το χρόνο». Ο κ. Κατρούγκαλος τους κατηγόρησε και για διγλωσσια ότι δηλαδή άλλα συμφώνησαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και άλλα δήλωσαν βγαίνοντας από αυτό.

Μίλησε επίσης και και για χτυπητή ανακρίβεια ότι τάχα αυτοί που βγάζουν 10.000 πληρώνουν 9.000 από το εισόδημά τους. «Το ακριβώς ανάποδο συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τι έγινε μέσα στο Μαξίμου

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «’Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε