Πολιτική

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μέρκελ στις Βρυξέλλες με υψηλούς συμβολισμούς

Με τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά και να υπάρξει εθνική γραμμή σε συντονισμό με την Κύπρο προσέρχεται στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δήλωσε αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που πρέπει να σταλούν προς την Τουρκία.

Σε εσωτερικό επίπεδο, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη δραματοποίηση της κατάστασης. «Εάν γνώριζε κάτι σημαντικό, εικάζω ότι θα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά δεν έλαβα τέτοιο τηλεφώνημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ως «υπερβολή προς την κατεύθυνση μιας επικοινωνιακής διαχείρισης». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα λίγο πριν από τις εκλογές, θα πρέπει να μένουν έξω από την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Εξαιρετικής σημασίας χαρακτηρίζεται πάντως το τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο θα διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Βασικό αντικείμενο ασφαλώς θα είναι τα ελληνοτουρκικά, αλλά η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί εφ’ όλης της ύλης. Η είδηση, όμως, είναι αλλού: το timing της συνάντησης μαρτυρά προφανώς ότι η Καγκελάριος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Δεδομένη θεωρείται αντίστοιχα η στήριξη της ΝΔ στον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, με τον Βαυαρό πολιτικό να προέρχεται από την πολιτική «οικογένεια» της κυρίας Μέρκελ (σ.σ.: τους Χριστιανοκοινωνιστές που αποτελούν κομματικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών).

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε επιπλέον την ταυτότητα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται αύριο – παράλληλα, δηλαδή, με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ στην τελευταία τιμητική και μη εκλόγιμη θέση θα είναι ο ηθοποιός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Οι υπόλοιπες θέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ήδη μεταδώσει το newsit.gr, θα καλυφθούν από τους συμβούλους του κ. Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ υποψήφια φαίνεται πως θα είναι και η Μαριέττα Γιαννάκου. Σε μη εκλόγιμη θέση θα είναι ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, ο οποίος μετακινείται από το Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σοφία Ζαχαράκη από Ιεροσόλυμα: Η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως – Αναβίωση της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού
Η υπουργός,συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη, όπου εξέφρασε τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να στηρίξει εμπράκτως το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων
Η Σοφία Ζαχαράκη στα Ιεροσόλυμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε μαζί με το γιο του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ: «Γέμισαν οι κάλπες»
«Η παράταξη η οποία στηρίζει την μεγάλη μεσαία τάξη κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας», τόνισε ο πρωθυπουργόε
Κυριάκος Μητσοτάκης
6
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο, Δευτέρα, η ενίσχυση των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους – Καταβάλλεται νωρίτερα του προγραμματισμένου
«Θα είναι η πρώτη μιας σειράς αυξήσεων που θα δουν στα εισοδήματά τους, καθώς από τον Ιανουάριο θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους τόσο λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 204
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 21