Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μέρκελ στις Βρυξέλλες με υψηλούς συμβολισμούς

Μέρκελ
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Με τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά και να υπάρξει εθνική γραμμή σε συντονισμό με την Κύπρο προσέρχεται στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δήλωσε αποφασισμένος να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που πρέπει να σταλούν προς την Τουρκία.

Σε εσωτερικό επίπεδο, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη δραματοποίηση της κατάστασης. «Εάν γνώριζε κάτι σημαντικό, εικάζω ότι θα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά δεν έλαβα τέτοιο τηλεφώνημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ως «υπερβολή προς την κατεύθυνση μιας επικοινωνιακής διαχείρισης». Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα λίγο πριν από τις εκλογές, θα πρέπει να μένουν έξω από την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Εξαιρετικής σημασίας χαρακτηρίζεται πάντως το τετ-α-τετ του κ. Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο θα διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Βασικό αντικείμενο ασφαλώς θα είναι τα ελληνοτουρκικά, αλλά η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί εφ’ όλης της ύλης. Η είδηση, όμως, είναι αλλού: το timing της συνάντησης μαρτυρά προφανώς ότι η Καγκελάριος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Δεδομένη θεωρείται αντίστοιχα η στήριξη της ΝΔ στον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, με τον Βαυαρό πολιτικό να προέρχεται από την πολιτική «οικογένεια» της κυρίας Μέρκελ (σ.σ.: τους Χριστιανοκοινωνιστές που αποτελούν κομματικό εταίρο των Χριστιανοδημοκρατών).

Στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε επιπλέον την ταυτότητα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται αύριο – παράλληλα, δηλαδή, με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ στην τελευταία τιμητική και μη εκλόγιμη θέση θα είναι ο ηθοποιός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Οι υπόλοιπες θέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ήδη μεταδώσει το newsit.gr, θα καλυφθούν από τους συμβούλους του κ. Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ υποψήφια φαίνεται πως θα είναι και η Μαριέττα Γιαννάκου. Σε μη εκλόγιμη θέση θα είναι ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, ο οποίος μετακινείται από το Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις