Πολιτική

Θάνος Πλεύρης: Νέα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους – Δεν θα πάμε σε lockdown

Στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊόύ, στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και στο ενδεχόμενο ενός lockdown, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου (20/11) στον ΣΚΑΪ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην ληφθούν άλλα μέτρα και να μην φτάσουμε στον πλήρη περιορισμό των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. 

«Η φιλοσοφία μας είναι ότι δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν θα είναι τιμωρητικά», τόνισε. Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε, επίσης, ότι όλα τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρώπη πιέζονται καθώς η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. 

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, το 85% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Για τις κλίνες ΜΕΘ γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Διευκρίνισε δε πως «όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα ¾ του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ».

Σχετικά με τους αυξημένους θανάτους, ο υπουργός εξήγησε ότι «οι νεκροί είναι σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη. Συνεπώς, περιορίζοντας την κινητικότητα λειτουργούμε προστατευτικά».

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. «Στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν ως προς τη νόσηση όπως οι ανεμβολίαστοι, δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», είπε. Ωστόσο, η χρήση μάσκας – όπως είπε – παραμένει για όλους υποχρεωτική. «Αυτό που ισχύει για τη μάσκα είναι ότι στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συνωστισμός», τόνισε. 

Τέλος, για τις εκκλησίες είπε ότι οι έλεγχοι γίνονται από τον υπεύθυνο, αλλά η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει και δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Από τη στιγμή που έχει βγει και η εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδου, θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τηρήσουν αυτό το μέτρο».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης καταγγέλλει τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη για «σεξιστική συμπεριφορά» προς τη δημοσιογράφο Μίνα Καραμήτρου
«Καλώ τον Πρωθυπουργό να αποπέμψει άμεσα τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη λόγω της απαράδεκτης σεξιστικής συμπεριφοράς της οποίας έγινα μάρτυρας χθες στο στούντιο του OPEN»
Στέφανος Κασσελάκης
13
Οι εξελίξεις με τα Στενά του Ορμούζ στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής
«Είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία να διασφαλιστεί ότι τα Στενά θα παραμείνουν ανοιχτά, χωρίς τέλη διέλευσης ή άλλα εμπόδια», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Hussein al-Sheikh
Φάμελλος για Γεωργιάδη: «Αν ο Μητσοτάκης δεν τον διώξει, είναι ίδιος και χειρότερος»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την αποπομπή του υπουργού Υγείας, με αφορμή τις δηλώσεις του για τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση της Δικαιοσύνης και «παρακρατικό καθεστώς»
Άδωνις Γεωργιάδης και Σωκράτης Φάμελλος