Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Θέλουν ή όχι τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο στη ΝΔ; – Το παρασκήνιο και τι θα βαρύνει στην επιλογή Μητσοτάκη

Θέλουν ή όχι τον Παυλόπουλο για Πρόεδρο στη ΝΔ; – Το παρασκήνιο και τι θα βαρύνει στην επιλογή Μητσοτάκη
φωτογραφία: αρχείο Eurokinissi

Η κυβέρνηση επιμένει: ζητάει από τη ΝΔ να δεσμευτεί εδώ και τώρα πως θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την επανεκλογή του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Τι λένε, όμως, στην οδό Πειραιώς;

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθούν από τη ΝΔ στην επόμενη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Κώστας Σημίτης”, δήλωσε την Πέμπτη (14.2.2019) στον Σκάι η Μαρία Σπυράκη.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα φωτογράφισε ο Αλέξης Τσίπρας με την αναφορά του στη Βουλή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε υπόγεια συμφωνία με το Κίνημα Αλλαγής για να προτείνει εν ενεργεία ή εν αποστρατεία στέλεχος του ΚινΑλ για τη θέση του ΠτΔ.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Παυλόπουλο, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υπενθύμισε πως “ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου”.

Πήρε, ωστόσο, και αποστάσεις: “Από εκεί και πέρα, επειδή η εποχή δεν προσφέρεται να γίνονται σενάρια, εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά τα σενάρια και σε ό,τι αφορά την ίδια την ουσία της αποσύνδεσης της διάλυσης της Βουλής από την προεδρική εκλογή”, είπε η κυρία Σπυράκη.

Η αλήθεια είναι πως ούτε ο κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα στη Βουλή, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ότι η ΝΔ θα στηρίξει την επανεκλογή Παυλόπουλου. Όσοι θυμούνται τι έγινε το 2015, θυμούνται καλά πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ψηφίσει στη Βουλή τον σημερινό ΠτΔ, κόντρα μάλιστα στην κομματική γραμμή.

Άλλοι πάλι θυμούνται πως αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, το περασμένο καλοκαίρι, και τις συζητήσεις περί απώλειας της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, ο κ. Παυλόπουλος είχε βρεθεί στο στόχαστρο “γαλάζιων” στελεχών, καθώς εκείνος έσπευσε να καλύψει την κυβέρνηση και να τονίσει ότι δεν χάνεται απλώς με την αποχώρηση Καμμένου η δεδηλωμένη.

Ορισμένα εξ αυτών των στελεχών κατηγόρησαν, μάλιστα, ευθέως τον ΠτΔ ότι ενεργεί ως άτυπος σύμβουλος του κ. Τσίπρα…

Για τους γνώστες των εσωκομματικών ισορροπιών, εξάλλου, ο κ. Παυλόπουλος ανήκει στους “καραμανλικούς”, αφού υπήρξε κορυφαίος υπουργός και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004 – 2009.

Την ίδια στιγμή, μέτωπο με τον σημερινό ΠτΔ έχουν ανοίξει οι “σαμαρικοί”, δηλαδή τα στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά. Εξ ου κι η παρέμβαση, πριν από λίγες μέρες, του Δημήτρη Σταμάτη – στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού – ο οποίος, χωρίς να ευθυγραμμίζεται με την επίσημη στάση της ΝΔ, υποστήριξε ευθέως ότι ο ΠτΔ πρέπει να πάρει θέση και ν’ αναπέμψει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το τελευταίο είναι αντίστοιχα ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πιέζει τον κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση: γιατί επιχειρεί να τον εμφανίσει εσωκομματικά ως “όμηρο” της βούλησης και των επιλογών του κ. Σαμαρά – όπως δήλωσε, άλλωστε, σήμερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως πράγματι ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει μόνο φίλους, αλλά κι εχθρούς στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ ενδεχομένως να μην έχει πράγματι την καλύτερη άποψη γι’ αυτόν ο κ. Μητσοτάκης.

Το τι θα συμβεί, ωστόσο, το 2020, θα κριθεί από τις ισορροπίες και τα δεδομένα της στιγμής, με τη ΝΔ να έχει, όπως όλα δείχνουν, την πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

Άρα, κατά το κοινώς λεγόμενο, θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Αν θα κεράσει” απ’ αυτό τον κ. Παυλόπουλο ή θα του δώσει τον… καφέ της παρηγοριάς, θα κριθεί τότε κι όχι νωρίτερα, όπως επιχειρεί για λόγους τακτικής να την εγκλωβίσει η κυβέρνηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις