Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Θέμα Oruc Reis θα θέσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής – Για σοβαρή κλιμάκωση μίλησε ο Στέλιος Πέτσας

Θέμα Oruc Reis θα θέσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής – Για σοβαρή κλιμάκωση μίλησε ο Στέλιος Πέτσας

Με την δίκη της Χρυσής Αυγής αλλα και τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός στην Τουρκία ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ζητήσει να τεθεί το θέμα του Oruc Reis στην Σύνοδο Κορυφής.

«Σας ενημερώνω ότι ο Πρωθυπουργός, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου, θα θέσει το ζήτημα των παράνομων και προκλητικών τουρκικών ενεργειών των τελευταίων ημερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει αργότερα σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών  Υποθέσεων της Ε.Ε. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής navtex νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Είπε ακόμα ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020.

Ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Borrell, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «Στρατηγική δεν αλλάζει και ότι θα γίνουν τακτικές κινήσεις τις επόμενες μέρες. Να συγκρατήσουμε ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία άλλαξε στάση διαψεύστηκαν. Μιλούσε το κείμενο της συνόδου για αποφυγή κλιμάκωσης και μονομερείς ενέργειες. Εδώ έχουμε σοβαρή κλιμάκωση». 

Πρόσθεσε ότι «Έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι αλλά έχουμε δυο γεγονότα για τα οποία θα δείτε τη στρατηγική μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για το Oruc Reis», είπε ακόμα.

Ο κ. Πέτσας έδωσε χρονικό ορίζοντα 2 μηνών για να φανεί η συνέπεια και η συνέχεια στη Τουρκία το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ.

Τόνισε ότι η γερμανική πλευρά συμβάλλει στην αποκλιμάκωση. «Αναμένουμε από την Ευρώπη να τονίσει ότι η Τουρκία είναι σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που ορίστηκε τις προηγούμενες ημέρες. Το θέμα είναι να νιώσει η Τουρκία περισσότερο το μαστίγιο παρά το καρότο».

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Δείτε όλη την ενημέρωση

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις