weather-icon °C AΘΗΝΑ

Θεοδωράκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογές θα ηττηθούν και πρέπει να ηττηθούν

Θεοδωράκης: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογές θα ηττηθούν και πρέπει να ηττηθούν

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ιστοσελίδα topontiki ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στις εκλογές ο κόσμος θα στραφεί στο Ποτάμι, επικαλούμενος το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις οι ερωτηθέντες το θεωρούν την αμέσως επόμενη επιλογή μετά το κόμμα προτίμησής τους. «Να βρουν, λοιπόν, την τόλμη να το κάνουν οι ίδιοι. Να επιλέξουν σε αυτές τις εκλογές αυτούς που τους ταιριάζουν. Πιστεύω ότι τελικά θα το κάνουν», ανέφερε.

Για τα χαμηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Επιμένουμε να λέμε πράγματα που “οι πολλοί” δεν έχουν όρεξη να ακούσουν. Ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου θέλει καυγάδες, αφορισμούς, φόβο και εμείς δεν είμαστε καλοί σε αυτά. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη γνώμη μόνο αυτών που απαντούν και όχι όλης της κοινωνίας. Και οι περισσότεροι σήμερα δεν απαντούν. Απογοητεύτηκαν από την πολιτική, τα συνεχή ψέματα και δεν συμμετέχουν. Εκεί, λοιπόν, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ Ποτάμι».

Μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τη στάση του Ποταμιού, αναρωτήθηκε: «Η Αριστερά του Κύρκου ή του δασκάλου μου του Παπαγιαννάκη τι σχέση έχει με την Αριστερά του παραγοντισμού και των δογμάτων;». «Και στη δεξιά -όπως λέτε- θα βρεις από ακροδεξιούς μέχρι φιλελεύθερους. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογές θα ηττηθούν και πρέπει να ηττηθούν. Και το Ποτάμι πρέπει να είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή για να μην κυριαρχήσουν οι συντηρητικές λύσεις» πρόσθεσε.«Το Ποτάμι θέλει την Ελλάδα αλλιώς. Συνεννόηση, συμβιβασμοί, αποτελέσματα» τόνισε, επισημαίνοντας πως «τα ξερά “όχι-ναι” είναι τηλεπαιχνίδι, δεν είναι πολιτική. Επίσης, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί «και με τον διάβολο αν είναι να κερδίσει κάτι ο πολίτης και τελικά η πατρίδα».

Σχολιάζοντας τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε τις θέσεις του Ποταμιού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κατάργησης της ασυλίας των υπουργών και των βουλευτών. «Το Ποτάμι προτείνει την ασυλία των βουλευτών να την αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο σε επίπεδο εφετών. Να πάψει να την αποφασίζουν τα κόμματα στη Βουλή κάνοντας τα σχετικά παζάρια» είπε.

«Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε για ένα προικοσύμφωνο»

Ερωτηθείς για την προσπάθεια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να ρυθμίσει τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε για ένα προικοσύμφωνο. Δεν προσπάθησε να ρυθμίσει συνολικά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους. Αλλά και εδώ φάνηκε, όπως σοφά σχολίασε ο Στέφανος Μάνος, όλη η προχειρότητα που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ σημαντικές υποθέσεις».

Αναφερόμενος στο καθεστώς και τη μισθοδοσία των ιερέων, ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε: «Οι παπάδες πρέπει να είναι υπάλληλοι της Εκκλησίας. Όχι όμως του κάθε μητροπολίτη ξεχωριστά. Οι μισθοί τους πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι. Να μη ζουν σε μια ανασφάλεια, να συνεχίσουν το έργο τους. Που πολλές φορές -ειδικά στα χωριά και σε απομακρυσμένες περιοχές- είναι πολύ σημαντικό. Και το λέω εγώ που δεν είμαι του πολύ “Κυρ’ ελέησον”.

Για την εκκλησιαστική περιουσία και την αξιοποίησή της, ο κ. Θεοδωράκητόνισε ότι «πέρα από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, στην Εκκλησία ανήκει ό,τι έχει αγοράσει και ό,τι της έχουν δωρίσει μετά τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Είναι η άποψη που είχε και ο Αντώνης Τρίτσης. Είδα τη συνέντευξη ενός επισκόπου που υποστήριζε ότι η μισή Βουλιαγμένη ανήκει στην Εκκλησία καθότι, όπως υπερηφανευόταν, “είναι εκτάσεις που έχει παραχωρήσει στη Μονή Πετράκη η μητέρα του Σουλτάνου το 1713!”. Με βάση τα χρυσόβουλα των Σουλτάνων, λοιπόν, θα καθορίσουμε τη θέση της Εκκλησίας στη σύγχρονη Ελλάδα;»

«Η διαφθορά είναι σαν την υγρασία»

Όταν ρωτήθηκε για τις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «η διαφθορά είναι σαν την υγρασία. Έχει ποτίσει τους αρμούς του συστήματος» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα ληστεύτηκε από δικτυωμένους απατεώνες και δόλιες συντεχνίες που είχαν πρόσβαση στις εξουσίες. Και όχι μία φορά αλλά πολλές. Και ανάμεσα στους απατεώνες ήταν και πολιτικοί, όπως ήταν και εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου και εκδότες. Κανείς από όλους αυτούς δεν έχει ασυλία για το Ποτάμι».

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε τον φόβο του ότι «εκτός από το “δόγμα Πολάκη” οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έλκονται και από την παροιμία “βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε-έξι”. Ξεθάψτε σκάνδαλα, ξεθάψτε μαρτυρίες, έστω και έωλες… να πάμε στις εκλογές συζητώντας μόνο για το παρελθόν και όχι και για το παρόν!» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

#TAGS MM