Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Αυτή είναι η επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους του για την τουρκική αθλιότητα με τους μετανάστες στον Έβρο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

 Στις συγκλονιστικές καταθέσεις των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στις όχθες του Έβρου την περασμένη Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, αναφέρεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην επιστολή του προς την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, και τους 27 ομολόγους του στην ΕΕ, τους οποίους ενημερώνει λεπτομερώς για το αποκρουστικό περιστατικό και στην επιχείρηση διάσωσης από την ΕΛΑΣ και τη Frontex.

Όπως αναφέρει στην επιστολή ο κ. Θεοδωρικάκος, οι μετανάστες κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα ληστείας, σωματικών βλαβών και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη και συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική συμπεριφορά, επισημαίνοντας πως το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έδειξε την κα Γιόχανσον την σοκαριστική φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Τάκη Θεοδωρικάκου, είναι το εξής:

«Αγαπητέ συνάδελφε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σου σ’ ένα τραγικό περιστατικό που συνέβη στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου. Στις 14 Οκτωβρίου, την ημέρα που συμμετείχα στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο, άλλη μία προκλητική και απάνθρωπη ενέργεια έλαβε χώρα από πλευράς Τουρκίας. Το πρωί της 14ης Οκτωβρίου, στις 09:00, εβδομήντα οκτώ (78) παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν γυμνοί από αστυνομικούς της Συνοριακής φύλαξης λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Έβρου. Στις 10:30 άλλα δεκατέσσερα (14) άτομα επίσης γυμνοί εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο. Οι Έλληνες αστυνομικοί τους είχαν δει νωρίτερα να εισέρχονται στην Ελλάδα από την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου, με πλαστικές λέμβους. Συνολικά, εντοπίστηκαν 92 παράτυποι μετανάστες (61 υπήκοοι Αφγανιστάν, 3 υπήκοοι Ιράν, 4 υπήκοοι Μαρόκου, 3 υπήκοοι Μπαγκλαντές και 5 υπήκοοι Πακιστάν, εκ των οποίων 6 παιδιά).

Οι μετανάστες, που διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι μεταφέρθηκαν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, σε περιοχή έναντι του σημείου που εντοπίστηκαν, με τουρκικά οχήματα, πριν επιβιβαστούν σε πλαστικές βάρκες για να περάσουν στο ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν πέσει θύματα ληστείας – σωματικών βλαβών – προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από προσωπικό των τουρκικών αρχών, οι οποίες τους υποχρέωσαν, μέσω απειλών και βίας, να περάσουν το ποτάμι.

Η Ελληνική Αστυνομία αμέσως μετά τον εντοπισμό των παράτυπων μεταναστών, ενημέρωσε την Frontex και ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης, σε συνεργασία με την Frontex.

Αγαπητέ συνάδελφε, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για αυτό το προσβλητικό για την ανθρώπινη ζωή περιστατικό και να επαναλάβω τη μεγάλη μου ανησυχία για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που μας απασχολεί όλους. Δυστυχώς, το τελευταίο απάνθρωπο περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές του ανθρωπισμού και των ευρωπαϊκών αξιών.

Η Τουρκία όχι μόνο απέτυχε να εφαρμόσει πλήρως τις διεθνείς της υποχρεώσεις όπως απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους μετανάστες και να τους εργαλειοποιεί, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η τελευταία σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να καταδικαστεί κατηγορηματικά και πλήρως από όλους.

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας διαβεβαιώσω ότι οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο, στη βάση του σεβασμού των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και των δεσμεύσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ και του μέλους Σένγκεν.

Οι Αρχές μας δραστηριοποιούνται τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, αποδίδοντας τη μέγιστη προσοχή στην προστασία τής ανθρώπινης ζωής και σεβόμενες τα άτομα που δικαιούνται διεθνή προστασία. Αυτό αποδεικνύεται απ’ όλα τα πρόσφατα περιστατικά και τις επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ελληνικών Αρχών υποστηρίζονται από την Frontex, εντός πολύ συχνά ενός ιδιαίτερα περίπλοκου και ασταθούς επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Ευρώπη, θα πρέπει να δράσουμε από κοινού, να συνεργαστούμε στενά εντός πνεύματος ειλικρινούς αλληλεγγύης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στο Μαξίμου για τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης με το βλέμμα στη Γαλλία: Το «καρφί» προς Τσίπρα και το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει επείγοντα χαρακτήρα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης - Δεν μπορεί να φτάσει Δεκέμβριος και να συζητάμε ακόμη προτάσεις» δηλώνει στο newsit.gr στέλεχος της κυβέρνησης
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Αλέξης Τσίπρας: 13η σύνταξη από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου – «Αντίπαλος ο Μητσοτάκης»
Ο πρώην πρωθυπουργός συνέδεσε την επαναφορά της 13ης σύνταξης με έσοδα δύο δισ. ευρώ από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και όρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως βασικό πολιτικό αντίπαλο
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛ.Α.Σ. 13
ΚΚΕ κατά Μαρινάκη και Κυρανάκη: «Η θεωρία των δύο άκρων είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή»
Ο Περισσός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποσυνδέει τη ναζιστική ιδεολογία από τα εγκλήματα της οργάνωσης - Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις ποινικές καταδίκες
Κυρανάκης, ΚΚΕ, Μαρινάκης
Κυβερνητικές πηγές κατά ΠΑΣΟΚ: «Ας σταματήσουν να αναζητούν δήθεν “κρυφές ατζέντες” και ας απαντήσουν για τη δική τους»
Η νέα απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις κυβερνητικές πηγές, με αιχμές για τον εκλογικό πήχη του 25% και τις δηλώσεις Καράογλου - «Ας πείσουν πρώτα τους βουλευτές τους»
Μέγαρο Μαξίμου
Καράογλου: Η ΝΔ να απευθυνθεί σε Ελληνική Λύση, Νίκη, Λατινοπούλου, Σαμαρά και Καρυστιανού αν δεν πετύχει αυτοδυναμία – ΠΑΣΟΚ: «Αποκαλύφθηκε η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη»
Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης εισηγείται άνοιγμα σε κόμματα στα δεξιά της παράταξης, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο για σχέδιο συγκυβέρνησης με την Ακροδεξιά
Θεόδωρος Καράογλου, ΝΔ