Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θεοδωρικάκος: Ευέλικτη και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σε κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση

Θεοδωρικάκος: Ευέλικτη και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση σε κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση
photo intime

Τη νέα αρχιτεκτονική μιας ευέλικτης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στην κεντρική διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονο, Αναπτυξιακό και Φιλικό Κράτος», που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), στο ΕΒΕΑ τόνισε την ανάγκη ανασυγκρότησης του κράτους, ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης με πρόσθετες αρμοδιότητες και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων «που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το κράτος να γίνει πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, πιο αναπτυξιακό».

Αναφέρθηκε στις τομές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά και εκείνες που έχουν προγραμματισθεί, σημειώνοντας παράλληλα πως «καμία μεταρρύθμιση δεν έχει νόημα αν δεν έχει μακρόχρονο ορίζοντα και βεβαιότητα εφαρμογής της ανεξάρτητα από την κυβέρνηση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε σύντομο διάστημα αναμένεται η πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την αυτοδιοίκηση, καθώς και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού των δήμων και των περιφερειών.

«Στόχος μας πέρα από τον διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης. Έτσι θα στηρίξουμε την πολιτική απόφαση για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οποία θα βοηθήσει τους δήμους και τις περιφέρειες να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν περαιτέρω θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας, φέρνοντας εγγύτερα τους πολίτες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε επίσης τη βελτίωση του νόμου Πεπονή με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών πρόσληψης, καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και οργανωτικής λειτουργίας του ΑΣΕΠ.

Για τον νέο θεσμό των υπηρεσιακών γραμματέων σε 13 υπουργεία, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι αυτές τις ημέρες το ΑΣΕΠ θα ολοκληρώσει την επιλογή τους και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα αναλάβουν καθήκοντα.

Σχετικά με την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε είπε ότι με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται θα αξιοποιείται σημαντικά η εργασιακή εμπειρία, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι οι γενικοί διευθυντές, αλλά και οι υπόλοιποι προϊστάμενοι των θέσεων ευθύνης, των υπουργείων να έχουν προσόντα manager για να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους».

«Στόχος μας είναι η νέα αυτή μορφή διοίκησης να ενδυναμώσει τη δημοκρατία, να εξαλείψει τη γραφειοκρατία και τη συνακόλουθή της διαφθορά, να κάνει τους πολίτες να εμπιστευθούν και πάλι το κράτος. Θέλουμε ένα κράτος που θα παράγει έργο, ένα κράτος που θα στηρίξει την ανάπτυξη και την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ένα κράτος που να εμπιστεύεται τους πολίτες και γι’ αυτό και οι πολίτες να το εμπιστεύονται», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε η αυτοδιοίκηση να μην περιορίζεται μόνο στον οδοφωτισμό, τα απορρίμματα και την οδοποιία, αλλά να προτείνει και να αναδείξει αναπτυξιακές ευκαιρίες, σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές. Ζήτησε, ακόμα, να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που να δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αντλούν πόρους από την αγορά με την έκδοση δημοτικών ομολόγων, πρακτική που όπως είπε είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό. Ανέφερε ακόμα ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό οι δήμοι να μπορούν να διαχειριστούν απευθείας πόρους από το ΕΣΠΑ τουλάχιστον για έργα τοπικού χαρακτήρα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις