Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο νόμος για την Αυτοδιοίκηση

Για το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του νόμου για την Αυτοδιοίκηση μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα της ΚΕΔΕ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να είναι έτοιμος, το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο νόμος που θα αποτελέσει «μια βαθιά τομή» και «καθοριστική μεταρρύθμιση» στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής εξουσίας, Περιφερειών και Δήμων, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, από το βήμα της Εκλογοαπαλογιστικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Πρέπει όλες οι αρμοδιότητες που μας επιτρέπει το Σύνταγμα να τις μεταβιβάσουμε στην Αυτοδιοίκηση. Και μαζί με την Αυτοδιοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι, για λόγους στοιχειώδους αξιοπιστίας, να μεταφέρουμε τους αντίστοιχους πόρους και το αντίστοιχο προσωπικό από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή από άλλους φορείς του κράτους, όπου αποφασίσουμε να μεταφέρουμε αυτές τις αρμοδιότητες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο Θεοδωρικάκος και το χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης, ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023. Βασικές προτεραιότητες θα είναι, είπε, η αναβάθμιση βασικών υποδομών ύδρευσης και περιβάλλοντος, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και η δραστική επέκταση της ανακύκλωσης, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία κά.

Click4more: Αποθέωσε τους υπουργούς ο Μητσοτάκης! Οι 6 άξονες και τα… 30 νομοσχέδια

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές και «οι επόμενες θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και το οποίο θα προσομοιάζει σε αυτό που υπήρχε».

Ακόμη, εξήγγειλε την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την προκήρυξη διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού εντός του 2020, καθώς επίσης και ότι οι Δήμοι θα βάζουν δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε πολίτης στο Ε9, χωρίς να υπάρξουν αναδρομικές επιβαρύνσεις στους δημότες που είχαν δηλώσει διαφορετικό εμβαδόν.

Οι Δήμοι και η… πιο εύκολη ζωή

Σημαντική είναι και η εξαγγελία του υπουργού για νομοθέτηση της δυνατότητας των Δήμων να αξιοποιούν από δημόσιους φορείς, μηχανικούς για τη σύνταξη τεχνικών μελετών με στόχο την μεγαλύτερη απορρόφηση χρημάτων από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως και η ψήφιση το δεύτερο εξάμηνο του 2020, του Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» παραθέτοντας μια σειρά στοιχεία για τη χρηματοδότηση, υλοποίηση και απορροφητικότητα του προγράμματος, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι ενώ η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, από 200 εκατ. ευρώ το 2017, μειώθηκε στα 137 εκατ. ευρώ και προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά η λήξη των έργων να είναι στις 31/12/19, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, όπως είπε, έχει εντάξει στο πρόγραμμα 502 έργα, ύψους 1,235 δισ. ευρώ.

Τάκης Θεοδωρικάκος

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι ενημέρωσε για αυτή την κατάσταση τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο και «η βούληση της κυβέρνησης είναι απόλυτη. Τα έργα δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν. Τα περισσότερα από αυτά με ταχύτατες διαδικασίες, τις οποίες πρέπει από κοινού να οργανώσουμε, θα πρέπει να ενταχθούν στα Περιφερειακά Προγράμματα και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Είναι κατεπείγον, διότι διαφορετικά η υπόθεση αυτή θα τιναχθεί στον αέρα. Αυτή είναι η πρώτη πράξη» σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει «πολύ σοβαρές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε επίσης, ότι προσδοκά «σε πολύ δημιουργική συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ, όποια κι αν είναι η σύνθεσή της» και εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «ισχυρή αυτοδιοίκηση σημαίνει ισχυρή δημοκρατία και ισχυρή Ελλάδα».

Φωτογραφίες: Intime.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νέο «χτύπημα» Βλάχου: Κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανακύκλωση
Σχεδόν ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις για τον δύσκολο στόχο της αυτοδυναμίας και τα ανοίγματα στη συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών, ο βουλευτής της ΝΔ επανέρχεται με παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό
Γιώργος Βλάχος
ΠΑΣΟΚ κατά Γεωργιάδη για καταγγελίες Σαλμά: «Κάνει πως δεν κατάλαβε, οφείλει να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις»
Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του χωρίς «καθαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» για την υπόθεση Novartis
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη 8
Νέα σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου με το ΚΚΕ: «Επαγγελματίες του κομμουνισμού με μισθό» – «Το τέλος του κατήφορου είναι ο βούρκος»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον Περισσό ότι στηρίζει τη ΝΔ όταν «βρίσκεται σε δύσκολη θέση» - «Τερατώδη ψέματα», απάντησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος
Καραθανασόπουλος και Κωνσταντοπούλου
10