Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Θεόδωρος Πάγκαλος: Το αντίο του πολιτικού κόσμου σε μία «εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης»

Θεόδωρος Πάγκαλος: Το αντίο του πολιτικού κόσμου σε μία «εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης»
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνεργάτες του υπουργοί αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι αποχαιρετούν τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έφυγε σε ηλικία 84 ετών από τη ζωή.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις και δηλώσεις για τον Θεόδωρο Πάγκαλο που πέθανε στα 84 χρόνια του, εξέδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, οι οποίοι είτε συνεργάστηκαν μαζί του ή στάθηκαν απέναντί του.

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης σε δήλωσή του. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του Κώστα Σημίτη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών (1996-1999) και Πολιτισμού (2000).

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος. Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεων του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου.

Συνεργαστήκαμε συστηματικά με τον Θόδωρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησα τη θέληση και τον πατριωτισμό του. Τον Θόδωρο Πάγκαλο τον εκτιμούσες ακόμη και όταν διαφωνούσες ριζικά με τις απόψεις του. Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον πνευματώδη λόγο του. Καλό ταξίδι φίλε Θόδωρε».

Για μία εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης, έκανε λόγο στη δική του συλλυπητήρια δήλωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πορεύτηκε από πολύ νέος μέσα στην Ιστορία. Εισήλθε στο τοπίο της Mεταπολίτευσης έχοντας ήδη συσσωρεύσει γνώσεις, ακαδημαϊκούς τίτλους και πολιτικές εμπειρίες κυρίως από τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς.

Ταίριαζε στον στρόβιλο του ΠΑΣΟΚ. Υπό την αιγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταυτίστηκε με τη μαχητική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαρκούς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό το έκανε με το δικό του δυναμικό προσωπικό ύφος γνωρίζοντας όμως καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα όρια που τίθενται.

Συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνητικών περιόδων του ΠΑΣΟΚ και με ιστορικές επιτυχίες όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνδέθηκε και με στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες όπως τα Ίμια και η υπόθεση Οτσαλάν. Δεν του έλειψαν ούτε οι προκλήσεις ούτε οι εμπειρίες. Και στην επώδυνη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των αντιδημοφιλών αποφάσεων στάθηκε ακλόνητος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Συνυπήρξαμε ως υπουργοί πολλών κυβερνήσεων, τελικά ως αντιπρόεδροι δυο κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσης. Συμπλεύσαμε και διαφωνήσαμε σε εκτιμήσεις και επιμέρους χειρισμούς.

Έχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο του κομματικού του χώρου και τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο. Τα συλλυπητήρια μου στην Χριστίνα, τα παιδιά του, όλους τους δικούς του ανθρώπους».

«Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη.

Η Κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», ανέφερε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, στη δική του δήλωση για τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου «ανέβασε» στο Twitter o Άδωνις Γεωργιάδης: «Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Θεοδώρου Πάγκαλου. Ένας ευφυής άνθρωπος που αγαπούσε την Ελλάδα. Καλό του ταξίδι!», ανέφερε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης.

 

«Τίποτε δικό του δεν μπορώ να ξεχάσω. Θα μου λείψει αφόρητα. Νιώθω υπερήφανος και ευγνώμων που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και ενίοτε… με τις κατραπακιές του. Ήταν σε όλα καλός. Ήταν σε όλα πολύς. Ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αντίο», είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Θόδωρου Πάγκαλου, δήλωσε:

«Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε αναμφίβολα μία ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας και ειδικότερα της μεταπολίτευσης. Με αξιόλογες νομικές και οικονομικές σπουδές, οξυδέρκεια και πίστη στις δημοκρατικές αρχές, ανέπτυξε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια πολιτική δράση και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί και η ελληνική ιθαγένεια.

Υπήρξε πρωτίστως κοινοβουλευτικός, εκλεγόμενος από το λαό της Αττικής 11 συνεχόμενες φορές, επί 31 έτη, από το 1981 έως το 2012. Τιμήθηκε συνεπώς από τη λαϊκή αποδοχή, αλλά και την τίμησε υπηρετώντας παράλληλα σε σημαντικά Υπουργεία και αναλαμβάνοντας καίριες κοινοβουλευτικές αποστολές και ρόλους στο εσωτερικό και το εξωτερικό με επιτυχία.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις εμπειρίες και την πλούσια παιδεία του. Εξελισσόταν διαρκώς και πάντως δεν επέτρεπε στον εαυτό του να περνάει απαρατήρητος, ακόμη κι αν αυτό τον έφερνε σε σύγκρουση με την κοινή γνώμη. Ευρυμαθής, παρρησιαστικός, γόνιμα ευρωπαϊστής, ακατάδεκτος σε συνήθεις κανόνες δημοφιλίας, με γνώσεις και γνώση γύρω από τα δημόσια και εθνικά μας ζητήματα, που άλλωστε τα χειρίστηκε επί σειρά ετών, ήταν ο πολιτικός αντίπαλος που ο καθένας θα ήθελε να έχει και ο συνοδοιπόρος που σε κάνει να νοιώθεις σιγουριά.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε γράψει πως «οι άνθρωποι δεν διακρίνονται σε καλούς και σε κακούς, αλλά σε γοητευτικούς και κουραστικούς». Και ο Θόδωρος Πάγκαλος, παρά τα λάθη και τις αντιφάσεις του και σίγουρα με την πληθωρικότητά του δεν υπήρξε ποτέ, όσο τον θυμάμαι, κουραστικός!

Στην οικογένειά του, στους οικείους του και στους στενούς του φίλους, ετούτη την ώρα, απευθύνω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις