Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Θρίλερ με την τιμή του πετρελαίου λόγω δημοσιεύματος για deal ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Θρίλερ με την τιμή του πετρελαίου λόγω δημοσιεύματος για deal ΗΠΑ – Σαουδικής Αραβίας

Ένα μικρό θρίλερ γύρω από το πετρέλαιο διαδραματίστηκε χθες στις διεθνείς αγορές με την τιμή του «μαύρου χρυσού» να επιστρέφει από μία εντυπωσιακή πτώση που έφτασε το 6%. Την εξέλιξη αυτή την πυροδότησε ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο και ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί εξέταζαν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal διέψευσε κατηγορηματικά, λίγη ώρα μετά την ανάρτησή του, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (μεταξύ των οποίων και η Ρωσία) δεν συζητούν επικείμενες αποφάσεις για το πετρέλαιο ενόψει των συνεδριάσεων του Οργανισμού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της χώρας SPA που επικαλείται το Reuters.

Αποτέλεσμα αυτού η τιμή να επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα που είχε κλείσει την Παρασκευή. Το SPA αναφέρει ότι πρίγκιπας Αμπντουλχαζίζ μπιν Σαλμάν είπε ακόμα πως η τρέχουσα μείωση της παραγωγής αργού κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023, ενώ πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ΟΠΕΚ είναι έτοιμος να παρέμβει με νέες μειώσεις εάν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης.

Το Brent ενώ είχε βρεθεί στα επίπεδα των 82,5 δολαρίων το βαρέλι επέστρεψε στην περιοχή των 87,5 δολαρίων, ενώ ανάλογη κίνηση ακολούθησε και το αμερικάνικο αργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα της WSJ, ανέφερε ότι η κίνηση αυτή του ΟΠΕΚ θα γεφύρωνε το χάσμα που δημιουργήθηκε με τις ΗΠΑ μετά την πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του Οργανισμού να μειώσει την παραγωγή του.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε ισχυρή περικοπή παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να στηρίξει τις τιμές, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε κατηγορήσει τον Οργανισμό ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πιέσουν τη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, ενώ είχε εκλάβει την κίνηση και ως επίθεση προς τον ίδιο τον Μπάιντεν καθώς ερχόταν λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα.

Σύμφωνα πάντως με τη WSJ, είχαν προκύψει συζητήσεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έκρινε την περασμένη Πέμπτη πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει ασυλία από οποιαδήποτε προσφυγή για τη βάναυση δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Όπως σχολίαζε η WSJ, η εν λόγω απόφαση θα εκλαμβανόταν ως παραχώρηση στον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ενισχύοντας τη θέση του ως de facto ηγέτη του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από μήνες προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να τον απομονώσει.

Έρχονται νέες μειώσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η πτώση στις τιμές των καυσίμων. Ήδη στην Αττική σε πολλά πρατήρια η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται στα επίπεδα των 1,95 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης είναι 10 ή και 12 λεπτά χαμηλότερα, δηλαδή στην περιοχή του 1,85 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό πλέον πωλείται στην Αττική κάτω από το 1,2 ευρώ το λίτρο με τάση να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις