Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τι έλεγαν δυο ώρες Τσίπρας – Ερντογάν – Σήμερα η επίσκεψη σε Αγιά Σοφιά και Χάλκη

Τι έλεγαν δυο ώρες Τσίπρας – Ερντογάν – Σήμερα η επίσκεψη σε Αγιά Σοφιά και Χάλκη
Φωτογραφία Reuters

Θετικό το πρόσημο της δίωρης συνάντησης που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πως αποτιμούν τη συνάντηση διπλωματικές πηγές.
«Παζάρι» Ερντογάν: Δώστε μας τους μουφτήδες, να σας δώσουμε τη Χάλκη.
Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για Αιγαίο, casus belli και ανατολική Μεσόγειο.
Στις 11:00 η ιστορική επίσκεψη στη Χάλκη, επίσκεψη Τσίπρα και στην Αγιά Σοφιά.

Μια συνάντηση στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας πήγε με… μικρό καλάθι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε την Τρίτη (05.02.2019) για πρώτη φορά στο «Λευκό Παλάτι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και διπλωματικές πηγές αποτιμούν θετικά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Μια συνάντηση που αποδείχθηκε μαραθώνια. Το τετ α τετ που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κράτησε δυο ώρες και σε αυτό το διάστημα οι δυο ηγέτες συζήτησαν από την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, μέχρι το “αγκάθι” των 8 Τούρκων αξιωματικών που η Άγκυρα θεωρεί «πραξικοπηματίες».

Κατά τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο διάλογος ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο ήταν ειλικρινής και με καθαρές κουβέντες για το σύνολο της ατζέντας, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ρητά, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τα επικίνδυνα επεισόδια και το casus belli και την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και τους οποίους η Τουρκία επικήρυξε έναντι 700.000 ευρώ το «κεφάλι» λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, δε βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, σύμφωνα πάντα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές. Αλλά και όταν ο Ερντογάν θέλησε να το θέσει, όπως είναι η πάγια τακτική του, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και στη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για τον σεβασμό των αποφάσεων της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου των δυο ηγετών και μάλιστα μετά από ερώτημα Τουρκάλας δημοσιογράφου που «πάγωσε» τον Έλληνα πρωθυπουργό, όταν τον ρώτησε αν σκοπεύει να επιστρέψει τους πραξικοπηματίες «που θέλουν να σκοτώσουν τον Πρόεδρο που βρίσκεται δίπλα σας».

Τσίπρας - Ερντογάν

Από εκεί και πέρα, Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να προταχθεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Για αυτό το λόγο εξάλλου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν πρέπει να αποδεχθούμε το φαύλο κύκλο της έντασης ως κισμέτ και πρέπει να ακολουθήσουμε τους λαούς μας που έρχονται πιο κοντά». Αλλά ο Τούρκος πρόεδρος είχε στο μυαλό του και το… παζάρι, κάτι που έκανε σαφές στη συνέντευξη Τύπου όταν ξεκάθαρα συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με το θέμα των μουφτήτων στη Θράκη!

Στην Αγιά Σοφιά και τη Χάλκη

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφυγε αμέσως μετά το δείπνο στο «Λευκό Παλάτι» της Άγκυρας για την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα (06.02.2019), στις 09:15 θα ξεναγηθεί στην Αγιά Σοφιά και στις 11:00 θα γίνει ο πρώτος Έλληνας εν ενεργεία πρωθυπουργός που θα βρεθεί στη Χάλκη για να επισκεφτεί την εδώ και 84 χρόνια κλειστή Θεολογική Σχολή.

Αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει και στο δείπνο, αφού σε μια κίνηση έκπληξη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο στην Άγκυρα.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις