Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Τι λένε τα κόμματα για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Με διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις για την επόμενη μέρα υποδέχθηκαν τα κόμματα τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Συγκρατημένη ικανοποίηση εκφράζει ο ΛΑΟΣ ενώ επιτίθεται παράλληλα στις τελευταίες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα το γραφείο τύπου του κόμματος, επισημαίνεται ότι “με τόσα λάθη που έχουν προηγηθεί από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών των τελευταίων ετών, πάλι καλά που δεν πέσαμε σε βαθύτερες καταστάσεις”.

Ο ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χειρίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα “πιο υπεύθυνα απ’ ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ”, ενώ καλεί τα κόμματα σε αυξημένη επαγρύπνηση “και να μην ανοίγουμε ευκόλως τα χαρτιά μας”.

Την ανάγκη να διατηρήσει η Ελλάδα τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν διακηρυχθεί και περιλαμβάνουν και το erga omnes, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση» υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα «μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας» στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, με δήλωσή της επισήμανε ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να ασχοληθεί με την ουσία της διαφοράς, υποστηρίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δεν είναι θετική, αλλά ούτε και ιδιαιτέρως ανησυχητική».

Όπως σημείωσε «στη σημερινή κατάσταση, άλλωστε, συνετέλεσαν οι φανατισμοί και οι πατριδοκαπηλίες του 1990-1991 και η πλήρης εγκατάλειψη του ζητήματος -με τις εκατό και πλέον αναγνωρίσεις που ακολούθησαν- από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1995 και 2004».

Συνεχίζοντας, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η εθνική θέση που εκφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μετά το 2007 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, είναι μία καθαρή θέση στην οποία η χώρα μας πρέπει να επιμείνει και το μήνυμα αυτό να δοθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Για απόφαση που θέτει τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, μπροστά στις ευθύνες τους έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Μάλιστα, κάλεσε τις κυβερνήσεις των δυο χωρών «να παραμερίσουν και να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου κι αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας, ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά στους διεθνείς οργανισμούς, να αναπτύξουν επωφελή πολυδιάστατη και για τις δύο χώρες συνεργασία».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους επισήμαναν ότι «δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι εθνικές πλειοδοσίες οδηγούν τη χώρα σε ταπεινωτικά αδιέξοδα» και συνεχίζουν λέγοντας πως «η προσήλωση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ στο εμπόριο εθνικής υπερηφάνειας για εσωτερική κατανάλωση και ψήφους, ενίσχυσε τον εθνικισμό στη γειτονική χώρα και οδήγησε την ελληνική εξωτερική πολιτική στα ίδια χάλια με την ελληνική οικονομία».

Την πεποίθηση ότι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά το πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων , εκφράζει το ΚΚΕ.

Στη σχετική ανακοίνωσή του τονίζει πως η λύση βρίσκεται στην κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, στην παραδοχή της πραγματικότητας: πως η Μακεδονία είναι ένας μεγάλος γεωγραφικός χώρος που διαμελίστηκε με τους βαλκανικούς πολέμους και κανένας δεν μπορεί να έχει την αποκλειστική χρήση του ονόματος και των παραγώγων του .

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ψέμματα των Σκοπιανών

Παπαδήμος για την απόφαση της Χάγης: “Έτοιμη η Ελλάδα για διαπραγματεύσεις erga omnes”

Τα νέα δεδομένα για το Σκοπιανό από την καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε